Lav dit eget budget og få styr på økonomien
Et af de bedste råd man kan give til personer, der har brug for at få styr på deres økonomi er: lav dit eget budget. Et budget kan være til stor fordel, hvis du gerne vil have overblik over din økonomiske situation og gerne vil finde dit månedlige rådighedsbeløb. Det kan især være praktisk at lave et budget i forbindelse med at skulle optage et lån hurtigt ud fra et budget, men det kan også bare bruges til at få overblik.
Hvad er et budget?
Et budget er en form for liste/skema over ens forventede faste indtægter og udgifter. Et budget bruges derfor til planlægning og styring af ens økonomi. Eksempler på faste udgifter er ydelser på realkreditlån, billån, boliglån m.fl., forsikringer, telefonabonnementer, internetabonnementer osv. Et budget bruges ikke kun af revisorer og personer, der arbejder med økonomi; det kan også bruges af privatpersoner, der gerne vil skabe overblik over deres daglige økonomi.
Hvad bruges et budget til?
Som allerede nævnt bruges et budget som regel til planlægning og styring af økonomi. Når man har lavet et budget, kan det nemlig bruges til at skabe overblik over alle ens faste udgifter og indtægter. Budgettet kan altså bruges til at finde ud af, hvad man betaler til og hvor meget, således at man nogenlunde ved, hvad der hver måned skal lægges til side for at have nok penge til diverse faste udgifter. Derved finder man nemt sit månedlige rådighedsbeløb, således at man ved, hvor mange penge man kan bruge til mad, tøj, diverse fornøjelser osv.
Hvordan laver man et budget?
Du har måske fået et råd i stil med: lav dit eget budget. Men hvordan gør man det? Mange vælger ofte at lave et budget ved hjælp af et Excel ark, da det er et brugbart værktøj til budgettering. Du kan vælge at lave dit eget budgetskema helt fra bunden, men har du brug for mere hjælp, så vil du også ofte kunne finde et færdiglavet budgetskema på nettet. Det eneste du så skal gøre er at indtaste dine faste indtægter og udgifter i skemaet.
Hvorfor det er vigtigt at have styr på økonomien
Der er et højt antal mennesker i Danmark i dag, der finder dem selv i gæld, længe inden de overhovedet står og skal købe hus. Det er et kæmpe problem og det er derfor vigtigt at få styr på din økonomi allerede så snart du begynder at tjene dine egne penge. Det er nemlig lige her filmen knækker for langt de fleste, der ender i gæld. De glemmer at lave et realistisk budget for deres udgifter og ender derved med at blive nødt til at tage kviklån eller simpelthen overskride det fastlagt budget måned efter måned.
Det er nemlig indrettet sådan at hvis du ender i underskud på kontoen, bare én enkelt måned, bliver det svært at spare de penge næste måned. Dette leder dig direkte ind i en ond cirkel, hvor underskuddet fra den forrige måned, bliver til et endnu større underskud næste måned og så videre og så videre. I sidste ende, vil man ende ud med et så stort minus på bankbogen, at man er nødt til at tage et lån i banken. I den situation, er der ingen der ønsker at ende.
Lav dit eget budget
Nogle unge mennesker der lige er flyttet hjemmefra, ligger måske inde med en opsparing og føler dem derfor så kæphøje at de ikke føler behovet for at tage et billigt sms lån. Men en opsparing holder ikke evigt, som de fleste opdager. Kom derfor den økonomiske krise i forskud og lav dit eget budget mens der stadig er økonomisk pusterum til at holde dig oven vande. Lav dit eget budget allerede mens du stadig bor hjemme, selvom det muligvis virker unødvendigt når du ikke rigtigt har nogle faste udgifter.
At være i stand til at lave et budget og at begynde tidligt, er unægtelig essentiel og ultimativt udbyttende viden at ligge inde med når regningerne en dag begynder at rulle ind af hoveddøren. Bare det, at være i træningen og at det kommer naturligt at holde øje med dine udgifter, vil uden tvivl komme dig til gode på et tidspunkt senere i livet. Det kan ikke overvurderes hvor vigtigt det er at selv vide hvor mange penge man har og hvad der er nødvendige udgifter, som de skal bruges på.
Lav dit eget budget for at undgå den panikfølelse et stigende antal unge mennesker oplever, når de for første gang står med en regning de ikke kan betale. Eller det nederlag man føler, når man er nødt til at tage hjem efter aftensmad resten af måneden, fordi man ikke lagde penge nok til side til mad og i stedet for brugte pengene på ting, som man troede man havde råd til men i virkeligheden ikke havde overhovedet.
De vigtige ting at tage højde for når du skal lave dit eget budget
Der er naturligvis nogle ting, der skal tages højde for når du første gang står med en lønningsseddel, der skal fordeles på en tilsyneladende endeløs række udgifter. Men selvom det måske er første gang på egne ben når det kommer til regninger, behøver det ikke være så uoverskueligt som det virker. Lav dit eget budget i god tid, så du ikke står med regninger og først dér begynder at overveje hvordan lønnen eller SU’en skal strække sig så tyndt. Som det første er det vigtigt at vide præcis hvor meget man kommer til at indtjene hver måned.
Dette kan man argumentere for er den vigtigste del af at lave et fungerende budget. Hvis du kun får SU ind på kontoen, er det enkelt nok, men husk altid at regne med beløbet efter SKAT. Hvis du har flere end den ene indtægt, muligvis i form af ét eller flere studiejobs, lægger du alle indtægterne sammen og udregner det endelige beløb. Når det er klaret, kan du gå i gang med at kigge på den mindre sjove del; de faste udgifter. Her er det altid en god idé at starte med huslejen. Huslejen er nemlig én af de vigtigste udgifter, den skal der simpelthen være penge til at betale hver eneste måned.
Budgettet er essentielt
Derfor er det en god idé at de penge bliver overført som noget at det første, så man er helt sikker på at det i hvert fald ikke er det man mangler penge til. Efter huslejen er betalt, er der andre vigtige udgifter som vand, varme, el, licens, internet og muligvis kabel. Disse elementer er også essentielle, og der er ingen vej uden om betalingen af dem. Nu har du udregnet dine faste udgifter, altså dem der skal betales, meget gerne først, hver eneste måned. Når summen af disse tal er fundet, kan du se hvor mange penge der er til overs til andre ting, eller muligvis hvis der skal sættes noget til side på en opsparing.
Frygt ikke hvis du finder ud af at der ikke kan sættes noget på opsparingen hver måned, det er tilfældet for rigtig mange studerende. Men der er stadig ting der skal betales, der ikke er en del af de faste udgifter. Bøger til studiet er en nødvendighed. Og der skal også lægges penge til side til ting som fredagsbar, tandlæge, nyt tøj og hygiejneprodukter. Selvom de vigtigste elementer af et godt budget, er de faste udgifter, er det altså også vigtigt at ligge penge til side, både til sjov men også til de uforudsete udgifter, som måske et hul i tanden eller en punkteret cykel.
Lav dit eget budget; der er masser af hjælp at finde
Mange står i samme situation som dig, når de for første gang skal ligge deres eget budget. Lav dit eget budget ved først at undersøge hvor du kan finde hjælp. Den mulighed, der ligger mest til højrebenet, er naturligvis at gå på internettet og søge på ”lav dit eget budget”. Her er der et væld af hjælpemidler, der er effektive i at gøre et budget nemt og overskueligt, nå man skal lave det for første gang. Når du har fundet en hjemmesideassistance, bliver du som regel bedt om at indtaste de faste udgifter du regner med at have samt de samlede indtægter per måned.
Derefter bliver der, simpelt nok, trukket udgifterne fra indtægterne og det beløb der er tilbage, er det antal penge du har at spendere hver måned efter regningerne er betalt. Det er vigtigt ikke bare at få andre mennesker til at lave et budget for dig; lav dit eget budget så du er sat mest muligt ind i dine egne finanser. Der er desuden diverse småtips, der er vigtige at huske på når man lægger et budget. Eksempelvis er det altid en god idé at bede om alle kvitteringer, også på de små køb, og gemme dem. Det er også yderst vigtigt regelmæssigt at holde øje med din bankbalance, så man aldrig bliver overrasket over hvor meget (eller lidt) der står.
Få styr på dit budget
Det kan alt sammen virke enormt overvældende, især første gang man står med opgaven at skulle lave et budget og få styr på alle de økonomiske aspekter. Men der er altså råd for de rådvilde; kig dig omkring på internettet efter tips og tricks. Det bliver med garanti meget nemmere når først man er sat ind i det.
Per Andersen er administrerende direktør og stifter af PA Medier. Siden år 2000 har Per specialiseret sig i formidling af finansielle tjenester, herunder bl.a. lån, tv-pakker, bredbånd/telefoni og A-kasser. Han har udviklet og administreret en række websites på tværs af flere lande, med hovedfokus på det danske marked. Gennem hans ledelse og fokus på organisk vækst gennem artikler, har PA Medier etableret sig som en fast aktør inden for digital formidling i Danmark.
Denne artikel er skrevet af Per Andersen