Tjek dit vandforbrug: betaler du for meget i vandafgift.
Ved at holde tjekke dit vandforbrug og holde øje med prisen på vandafgift, kan du hurtigt finde ud af, om du betaler for meget i vandafgift.
Hvad er vandafgift?
Vandafgift er en afgift på ledningsført vand.
Vandafgifter blev i indført i 1988 i Danmark med henblik på at mindske danskernes vandforbrug og spare på vandresurserne.
Vandafgiften fungerer på den måde, at jo mere vand du bruger, desto større vandafgift skal du betale.
Hvem betaler vandafgift?
Vandafgiften gælder alle virksomheder og boliger i Danmark, hvor der er adgang til ledningsført vand.
Det kan derfor være en god ide at tænke over, hvor meget vand der bliver brugt i ens hjem eller virksomhed.
Dog har virksomheder lidt andre regler, da de har mulighed for at få godtgørelse for deres vandafgift, således at de kan slippe for at skulle betale.
Hvordan ved jeg, om jeg betaler for meget i vandafgift?
I 2015 var prisen på vandafgift pr. kubikmeter vand 5,86 kr./m3, mens prisen i 2018, 2019 og 2020 vil stige til 6,18 kr. pr. kubikmeter vand.
Udover dette skal der betales bidrag til drikkevandsbeskyttelse, dette beløb er 0,19 kr./m3.
Hermed ender prisen på vandafgift i 2020 på 6,37 kr./m3
Forskellen er derfor ikke stor, men alligevel er det vigtigt at holde øje med satserne for vandafgift, så man kan finde ud af, hvis man eventuelt betaler for meget.
Du kan finde information omkring priserne på vandafgift på mange hjemmesider, så du kan tjekke, om priserne på vandafgift passer, med det du betaler.
Sørg for at holde øje med dine vandregninger, så du ikke kommer til at betale for meget.
Det er nemlig dit ansvar at kigge regningerne igennem, og tjekke om vandafgiften passer, inden du betaler.
Mangler du penge til din vandregning?
Se hvad kalkfrit BWT vand betyder for dig
Let rengøringen uden kalk i vandet.
Med et blødgøringsanlæg får du kalkfrit BWT vand i hele hjemmet og slipper for besværlig rengøring. Som bonus kan du nyde det silkebløde vand.
3 fordele ved kalkfrit BWT vand:
- Ingen kalk i din elkedel og kaffemaskine.
- Ingen kalk i vandvarmer og varmeanlæg.
- Ingen kalk på badeværelset og toiletter.
Hvordan kan jeg spare penge i vandafgift?
Idet vandafgiften er udregnet efter, hvor meget vand du bruger, kan du spare penge ved at nedbringe dit forbrug.
Det kan du gøre på mange forskellige måder.
Mange mennesker bruger eksempelvis meget vand på deres have, hvor de i stedet kunne overveje at opsamle regnvand og bruge dette i stedet.
Man kan også spare på vandet ved at tage så korte brusebade som muligt.
Vandafgiften stiger hvert år! Alle betaler vandafgift i dag, det er bare forskelligt hvor meget folk betaler, og dette skal man være opmærksom på, for der er mange som betaler for meget i vandafgift.
Vandafgiften er sat ind for at få virksomheder og borgere til at spare på vandet, og derfor betaler man mere i afgift jo mere vand man bruger, og derfor kan man komme til at betale meget i afgift hvis man bruger meget vand.
Det kan være en god ide at spare på vandet, for så kommer man også til at spare penge på dette.
Vand er noget man skal bruge hver dag, når man går i bad, skyller sine grøntsager osv., men det er også et sted hvor det hurtigt er muligt at spare.
Vandafgift stiger hvert år – priser 2022
I 2022 er prisen pr. m3 vand 17,34 kr.
Afledningsafgiften koster hele 35,94 kr.
Det giver en samlet pris for 1 m3 vand på 53,28 kr. i 2022
Tilbage i 2012 indgik regeringen en ny skattereform, hvilket gør at vandafgiften kommer til at stige hvert år frem til 2020.
Dette skal være med til at mindske vand forbruget og ikke mindst vand spildet som både virksomheder og borgerne i Danmark har.
Alle danskere bruger masser af vand i dag, og man skal sørge for at spare på dette og det kan man gøre på mange forskellige måder, dette bliver der skrevet om længere nede.
I skattereformen blev man enig om at vandafgiften skulle stige, og i 2015 steg den med 7,4 procent og i 2018 kommer den til at stige med 5,5 procent.
Den kommer til at stige hvert år den 1 januar, dog ikke i 2014, 2016, 2017 og 2019, så det vil sige at når den stiger i 2013, så stiger den først igen i 2015, altså er der ingen stigning i 2014.
I 2012 steg prisen pr. m3 vand til 5,23 kr., i 2013 steg den til 5,46 kr. pr. m3 vand, i 2015 til 5,86 kr. pr. m3 vand og i 2020 kommer den til at stige til 6,18 kr. pr. m3 vand.
Vand afgift priserne pr. m3 vand
Dette er priserne pr. m3 vand, så det vil sige at hvis man for eksempel bruger 100 m3 pr. år så skal man betale 586 kr. i afgift i 2015, hvorimod man skal betale 618 kr. i 2020.
Dette er ikke den store forskel, men det er satser man skal holde øje med.
For ellers kan man komme til at betale for meget i vandafgift.
Dette er der mange danskere der gør, derfor skal man holde øje med sine regninger, og se om tallet kan passe.
Man kan finde oplysningerne om priserne på vandafgift på diverse hjemmesider.
Dermed kan man tjekke om priserne passer, gør de ikke det, så skal man tage fat i sin udlejer eller grundejerforeningen, og dermed hjælper de en på vej.
Som forbruger skal man ikke betale for meget i vandafgift, men der er stadig mange der gør det, og dette skal reduceres, og det er dig som forbruger der skal gøre noget ved problemet.
Først og fremmest ved at tjekke regningerne inden man betaler dem, for at tjekke om vandafgiften passer, og dernæst ved at spare på vandet, for jo mindre vand man bruger, jo mindre betaler man også i vandafgift.
Drikkevandsbidrag
Udover denne vandafgift kommer der også et drikkevandsbidrag som ligger på 67 øre pr. m3, og denne pris forbliver som den er, der kommer ikke nogen stigning på denne.
Disse to ting er noget som alle skal betale, og derfor kan man ikke undgå det, ikke hvis man er privat forbruger.
Er man virksomhed så kan man få nogle fradrag på vandafgifterne, og dette skal man undersøge som virksomhed, her kan man kontakte skat og hører hvad de siger.
Her skal de bruge hvor meget vand i bruger hvert år osv., alt står på deres hjemmeside, og hvis man har spørgsmål til hvordan det fungerer så kan man kontakte dem på mail eller ringe til dem, og så kan de hjælpe dig igennem med det hele.
Godtgørelse af vandafgift til virksomheder
Virksomheder har lidt andre regler end privat forbrugere og dette gør at virksomheder kan få godtgørelse for alt deres vandafgift og drikkevandsafgift.
Dette betyder at man som virksomhed skal søge om at få godtgørelse for dette, og dermed kan man få godtgørelse for alt det vand man har brugt og skal dermed ikke betale for dette.
Dette gælder for alt det vand der er brugt i virksomheden, og dette skal man kunne bevise. Lån penge til erhverv her.
Dette er dog kun de virksomheder hvor der også bor nogle privat hvor der kan være et spørgsmålstegn ved hvad der er brugt til hvad.
Dermed kan man spare en del penge som virksomhed hvis man ellers vælger at søge om dette, og det skal man gøre som virksomhed, da man kan spare mange penge, idet at man bruger rigtig meget vand i forhold til at det er en virksomhed.
Dette afhænger af hvilken virksomhed det er man har, men de fleste virksomheder bruger meget i vand, og dermed kommer man også til at betale meget i vandafgift.
Hvad kan man gøre for at spare penge i vandafgift
Som sagt så er vandafgiften udregnet ud fra hvor mange m3 man bruger i vand, og derfor handler det om at nedbringe sit forbrug.
Dette kan gøres på mange forskellige måder, og her vil man kunne læse nogle af de mange måder at gøre dette på.
Har man eget hus og have til, så kan man gøre forskellige ting for at spare penge på vand.
Alle med en have ved at man bruger meget vand på at vande sine blomster osv. i haven, og her er der forskellige tricks som man kan bruge.
Når man for eksempel er i bad, så kan man stille en spand af en slags i badet, og dermed bliver denne fyldt op med vand imens man er i bad, og dette vand kan man så bruge til at vande sine blomster.
På den måde spilder man ikke en masse vand, og man skal ikke bruge ekstra vand til at vande sine blomster, hvilket betyder at man slår to fluer med et smæk.
Derudover er det meget vand at spare på opvasken, og dette afhænger af om man har opvaskemaskine eller om man vasker op i hånden.
En opvaskemaskine bruger meget vand
Har man opvaskemaskine, så skal man sørge for at fylde den helt op inden man sætter den i gang.
En opvaskemaskine bruger meget i vand, og det er uanset hvor meget der er i opvaskeren, og det kommer også an på hvor gammel en opvaskemaskine man har og hvilken man har.
Derfor skal man sørge for at fylde den helt op så man ikke bruger unødvendigt vand på at vaske en halvfuld opvasker op.
Vasker man op i hånden er der også nogle forskellige tricks man kan bruge.
Se hvordan du kan spare på din EL regning
Dem der har prøvet at vaske op i hånden, ved at man bruger meget vand og tid før vandet bliver vandt, og dermed spilder man en masse vand inden man overhovedet kommer i gang med at vaske op.
Her kan man tage sin elkedel og koge noget vand, og derefter fylde en smule koldt vand i, indtil vandet har en temperatur som man kan holde ud.
På den måde mindsker man vandspildet og i samme ombæring spare man penge på vandafgiften, da man ikke bruger lige så meget vand.