Låneberegner

Låneberegner – Hvor meget kan jeg låne?

Den ultimative låneguide til dig der er første gangs låner

Hvis du er som de fleste mennesker i dette land, så er sandsynligheden for at du på et eller andet tidspunkt i dit liv vil låne penge nok temmelig stor.

Livet som voksent menneske kommer jo desværre med en hel del større udgifter, som man som almindelig dødelig oftest ikke har de tilstrækkelige midler til på stående fod; og det er netop her at folk oftest vælger at tage et lån ude i byen.

Her tænkes der især på udgifter forbundet med køb af bolig, bil, sommerhus eller måske blot som forbrug.

Men hvordan ser lånemarkedet egentligt ud, og hvilket typer lån findes der? Her vil det være en god løsning at bruge en låneberegner.

Hvis du er nybegynder med hensyn til lån, så skal du bare læse videre her. For her kommer den ultimative guide til de mest gængse lånebegreber derude.

Prøv låneberegneren hos Lånio – Besøg siden her

 

Beregn pris med en forbrugslån

Hvis du vælger at bruge en låneberegner, så vil du nu kunne beregne dit låns ÅOP samt som renteberegner.

En låneberegner er dermed et handy værktøj, der er med til at give dig det fulde overblik over dit lån.

En låneberegner er dermed lig med større transparens. Både til online lån såvel som banklån er en låneberegner en af de bedste måder til at skille bukkene fra fårene.

De mange online forbrugslån

I de senere år har man stort set alle vegne kunne se de mange såkaldte forbrugslån – også kaldet kviklån, SMS-lån eller hurtiglån.

Denne lånetype er som udgangspunkt en noget dyrere løsning end det traditionelle banklån, idet renterne er markant højere.

Fordelen ved disse typer lån er derimod, at det er meget nemmere at blive godkendt.

Der findes en hel del forskellige udgaver af forbrugslånet med varierende løbetider.

Til de mindre beløb (500 – 5000 kroner) vil der typisk også være en kort løbetid på omtrent 30 dage.

Lige præcis forbrugslån med en kort løbetid vil ofte have en rigtig lav rente – og nogle gange slet ingen rente som første gangs låner.

Til gengæld vil de lidt større lån (10,000 – 100,000 kroner) have en markant højere rente.

Et forbrugslån kan optages på nettet eller endda via mobilen.

Det er en rigtig nem måde at låne penge på, men der er dog stor forskel på de forskellige låneudbydere.

Det er derfor vigtigt, at du bruger en god låneberegner til forbrugslån, så du kan vurdere alle de mange forskellige lånetilbud, som du uden tvivl vil finde på nettet.

Udover de online forbrugslån, så findes der jo også forbrugslån som man tager via sin bank.

Her vil renten altid være betydeligt lavere, men til gengæld kan det ofte vise sig at være nærmest umuligt at blive godkendt til denne type lån.

Bankerne er i dag nemlig langt mere fokuseret på de større lån, og vil oftest ikke røre de mindre lån med en ildtang.

 

Beregn pris med en med en låneberegner

 

Låneberegner Billån

Sidst men ikke mindst er en af de hyppigste grunde til at låne penge i dag naturligvis, hvis man ønsker sig et nyt køretøj.

Biler herhjemme er jo som bekendt ikke den billigste affære i verden, så der kan ofte være brug for en økonomisk håndsrækning med et billån.

På samme måde som med boliglånene, så findes der også en række forskellige billån man som låntager kan vælge imellem.

Nogle er udelukkende billån, hvorimod andre også kan anvendes til andre formål. Brug en billån beregner til at kende dit låns samlede pris.

 

Det traditionelle billån i banken

Den første type billån er også den mest almindelige type. Ved denne type billån vil man låne et bestemt beløb, der udelukkende må anvendes til at finansiere købet af ens nye bil.

Hvis man er på udkig efter et traditionelt billån, så kan man nu vælge mellem et banklån eller f.eks et af de ovennævnte forbrugslån.

Det mest populære billån er klart bank billånet, hvilket der er en række klokkeklare fordele ved. Den største fordel ved at vælge et banklån til at finansiere ens nye bil på, er den lavere rente.

Når man tager et banklån, så vil banken nu gå ind og tjekke ens økonomi efter i sømmene, så de kan sikre sig at de vil få deres penge tilbage tilbage

Banken vil ofte også bede dig stille en eller anden form for sikkerhed inden de vælger at godkende dig – og oftest vil den nye bil blive stillet som sikkerhed.

Netop fordi man stiller ens bil som sikkerhed, så vil banken typisk kun være interesserede i at godkende lån til nyere modeller.

Hvis du efter bankens kredittjek godkendes, så vil du nu have et forholdsvist billigt billån, der enten kan tages med en fast eller variabel rentesats.

Hvor der er fordele er der som regel også ulemper, og dette gælder selvfølgelig også for banklånet.

Men hvis du har det fint med at stille din nye bil som sikkerhed – og du er 100% overbevist om at du kan klare afdragene – så er dette bestemt ikke den mest ringe løsning.

 

Det traditionelle billån på nettet

Som sagt, så findes der naturligvis andre måder at optage et traditionelt billån på.

Rigtig mange mennesker vælger i dag at optage et billån på internettet.

På fuldstændigt samme måde som forbrugslånene, så findes der i dag et stort udbud af online låneudbydere, der er langt mere villige end banken til at lån dig penge.

Dette skyldes først og fremmest, at man med de online lån ikke kredittjekkes nær så strengt som hos banken.

Til gengæld vil man dog oftest komme til at skulle betale højere renter og gebyrer med de online lån.

Det eneste krav vil typisk være, at man som låntager ikke er registreret i RKI, selvom dette dog ikke nødvendigvis vil udelukke dig til et billån online.

Som landet ligger i dag, så fremstår de online lån faktisk i højere og højere grad som et glimrende alternativ – og især til ældre brugte biler.

Det eneste man skal være særdeles opmærksom på er, at der ofte vil være stor forskel på de forskellige låneudbydere.

Det er derfor med at sætte sig ned med sin laptop og sin låneberegner, og dernæst begynde sammenligningsarbejdet mellem de mange lånefirmaer.

Det kan nemlig hurtigt vise sig at betale sig i kroner og ører, idet der ofte kan være temmelig store besparelser ved blot at undersøge markedet lidt i forvejen.

Der er netop temmelig stor konkurrence på det online lånemarked, og dette giver nemlig i stor udstrækning langt mere magt til låntageren.

 

De online billån har en række fordele fremfor banklånet

Der er desuden én klokkeklar fordel ved at vælge et online billån fremfor banklånet

Med et online lån skal du nemlig ikke stille nogen som helst form for sikkerhed – låneudbyderen er ofte ikke engang interesseret i hvad du skal bruge pengene til.

Det eneste låneudbyderen til gengæld er interesseret i er, om de vil få deres penge tilbage i sidste ende.

En anden fordel ved de online lån er, at du heller ikke behøver at finansiere en del af bilen på egen hånd.

Med et online lån kan du nemlig låne hele beløbet til din nye bil, hvilket virkelig er en fordel, hvis man nu ikke skulle have pengene stående til udbetalingen på bilen.

 

Låneberegner hvor meget kan jeg låne

 

Boliglån

Det kræver desværre en hel del fodarbejde for at at forstå de forskellige aspekter, når det kommer til at finansiere købet af en bolig.

Der findes nemlig forskellige typer, der hver især har deres fordele og ulemper. Det vil her være en god idé at bruge en online låneberegner.

 

Realkreditlån – det fastforrentede obligationslån

Den første type boliglån er det såkaldte fastforentede obligationslån, der for at gøre det endnu mere kompliceret kommer i flere forskellige udgaver.

Overordnet set vil du med denne type boliglån betale en fast månedlig sats, der ikke ændrer sig i løbet af lånets løbetid.

Dette vil altså sige, at både renten såvel som de aftalte afdrag er fastsatte størrelser, der ikke påvirkes af svingninger i renter på markedet.

Dette gør det fastlagte obligationslån til en forholdsvis sikker måde at finansiere ens hus på.

Den eneste udgift der dog kan variere en smule er dog den såkaldte bidragssats, der er et beløb som skal betales til ens realkreditinstitut (Totalkredit, Nykredit eller Realkredit er her de mest populære selskaber), når du betaler din termin.

Her vil en låneberegner være en uvurderlig hjælp, når du skal beregne et specifikt lån. En låneberegner vil nemlig eliminere de allerfleste ubehagelige overraskelser.

 

Op- eller nedkonvertering

Det fastforrentede obligationslån kan betales i afdrag eller uden. Hvis du vælger førstnævnte boliglån, så vil du forpligte dig til at afdrage på lånet med det samme.

Et andet vigtigt element i denne lånetype er muligheden for at op- eller nedkonvertere dit lån. Men hvad betyder dette så egentlig?

 

  • Du nedkonverterer: du har muligheden for at skifte realkreditlån til en lavere rente, hvilket selvfølgelig betyder et billigere boliglån. Dog skal du være opmærksom på, at din restgæld til gengæld vil blive større ved en nedkonvertering. Dette skyldes nemlig at du vil opleve et kurstab på dit boliglån, samt diverse ekstra konverterings omkostninger. Brug derfor en låneberegner inden du beslutter dig for at nedkonvertere.

 

  • Du opkonverterer: hvis du opkonverterer dit boliglån, så vil du stå med en højere rente og dermed også et dyrere boliglån. Der er faktisk visse situationer, hvor det kan være en god idé at opkonvertere ens huslån. Dette skyldes nemlig, at en opkonvertering vil give dig en lavere kurs; så hvis du køber en bolig til en million kroner til en kurs på 90; så skal du blot skulle betale 900,000 kroner tilbage i stedet – altså en besparelse på 100,000 kroner. Du vil altså med en opkonvertering komme til at betale mere i renter, men til gengæld er du sikker på aldrig at komme til at betale mere end 900,000 kroner for dit bolig. Igen bør du bruge en låneberegner for at se om opkonvertering måske kunne være en god løsning for dig.

 

Realkreditlån – rentetilpasningslånet

Det såkaldte rentetilpasningslån med en kort rente er en anden populær metode til at finansiere købet af ens nye bolig.

Ved denne type boliglån betaler man nu en fastlagt rente, der dog bliver taget op til genovervejelse hvert halve år, hvor renten så tilpasses efter den gældende kurs.

Denne proces kaldes logisk nok for rentetilpasning, hvilket jo netop giver dig et lån med en vekselvirkning mellem en stigende eller faldende rente.

Hvis renten stiger, så vil du nu have et dyrere lån; og omvendt, hvis renten falder vil du nu have et billigere boliglån.

En god låneberegner vil i derfor være absolut guld værd. Rentetilpasningslånet er derfor et højrisikolån, idet du jo aldrig kan være sikker på hvad du vil ende med at betale.

Selvom denne lånetype er en kende mere risikabel end det fastforrentede obligationslån, så vil du dog typisk komme til at betale mindre, når du optager boliglånet.

 

Et realkreditlån med rentetilpasning kan ikke konverteres

Rentetilpasningslånet kan betales i afdrag, der selvfølgelig begynder så snart du optager lånet, men kan naturligvis også optages uden afdrag.

Denne lånetype adskiller sig også fra det fastforrentede obligationslån ved, at der ikke er mulighed for at op- eller nedkonvertere lånet, idet renten jo netop svinger.

Hvis du vil indfri dit lån, så vil det her følge dagens kurs på markedet (med mindre der er tale om genfinansiering, hvor lånet i stedet går til kursen 100).

Hvis du desuden vælger et rentetilpasningslån med denne korte rente, så skal du være bevidst om, at løbetiden på dine obligationer vil være forskellig fra din halvårlige rentetilpasning.

Dine obligationer vil nemlig typisk have en meget længere løbetid – ofte 8-10 år. Igen vil en god låneberegner være din nye bedste ven, hvis dette skulle lyde en kende kompliceret.

En låneberegner vil nemlig kunne give dig klarhed med lille risiko for at lave klumre fejl.

 

Realkreditlån – det 3-årige rentetilpasningslån

Der findes desuden en anden udgave af det klassiske rentetilpasningslån, der adskiller sig ved at have en lidt længere rentetilpasnings periode – nemlig 3 år.

Dette betyder således, at i stedet for de halvårlige rentetilpasninger, så vil renten nu blive tilpasset hvert tredje år.

Renten kan nu på fuldstændig samme måde enten stige eller falde, og dermed give dig et dyrere eller billigere boliglån.

Der er derfor stadig tale om et risikolån, men denne lånetype vil dog oftest være billigere at optage end det fastforrentede obligationslån.

I lighed med rentetilpasningslånet med den kortere rente, så kan denne type afbetales med eller uden afdrag.

Hvis du vælger modellen uden afdrag, så vil dette betyde en periode uden afdrag på op til ti år.

Dog skal der dog stadig betales renter og gebyrer på lånet. Brug din låneberegner, så du altid vil have et overblik over tallene.

 

Realkredit med 3-årig rentejustering kan heller ikke konverteres

På samme måde som lånet med kort rente, så vil du ikke kunne op- eller nedkonvertere dette lån fra en kreditforening (der ligeledes indfris ved en kurs på 100 eller den gældende dagskurs).

For at gøre dette en smule tydeligere, så vil det på nuværende tidspunkt være en god idé at komme med et konkret eksempel:

 

  • Du ønsker at købe en bolig, hvor du skal ud og tage et 3-årigt rentetilpasningslån på en million kroner. Lad os sige, at renten ligger på 4% med en obligationskurs på 100. Der går så tre år, og renten skal nu tilpasses. Hvis renten nu ligger på 3%, så vil din obligationskurs nu stige til. f.eks. 105. Hvis renten til gengæld er steget, så vil din obligationskurs i stedet falde til f.eks. 95. i de fleste tilfælde vil dette dog ikke være noget at skulle bekymre sig for. Det vil kan have indflydelse, hvis du ønsker at indfri dit lån ved en højere krus, idet du dermed vil komme til at betale mere end det oprindelige beløb.

 

Prioritetslånet

Det såkaldte prioritetslån er en anden måde at finansiere sin bolig på, men her går man udenom realkreditinstituttet og handler i stedet direkte med banken.

På samme måde som med realkreditlånet, så vil banken nu tage pant i dit skøde.

Det bør dog nævnes, at prioritetslånet ofte kan variere en smule alt efter hvilken bank man optager lånet hos.

Et prioritetslån fungerer typisk på to måder. Som almindeligt banklån (f.eks. fra Jyske Bank, Danske Bank eller Nordea) eller som en slags kassekredit med en fastsat lånegrænse.

Fordelen ved kassekreditten er selvfølgelig, at du ikke behøver at trække det fulde beløb, men blot det du beløb du har brug for.

Dette gør denne lånetype rigtig god, hvis man f.eks. skal bygge hus, idet man jo aldrig er 100% sikker på, hvor meget man i sidste ende vil ende med at spendere.

 

Du kan ende med at betale mindre i rente

Et prioritetslån kan desuden også tilknyttes en indlånskonto, hvilket har den store fordel at du nu kun vil komme til at betale renter af det beløb, der overskrider lånestørrelsen på indløbskontoen. Dette betyder:

 

  • Hvis du har en indlånskonto på 300,000 kroner, og du tager et prioritetslån på 500,000 kroner, så vil du nu kun betale renter på de 200,000 kroner.

 

Idet der er tale om et banklån, så vil du typisk ikke have en fast rente på dit lån, der jo netop følger dagskursen.

Efter du har sat dig ned med din låneberegner, og nu kender alle tallene, så vil det nu være en god idé at tage en længere snak med din bankrådgiver, hvis du skulle overveje denne lånetype.

Prioritetslån kan tages med eller uden afdragsfrihed. Idet der jo netop er tale om et lån med variabel rente, så drejer det sig her også om et lån med høj risiko (der derfor heller ikke kan op- eller nedkonverteres).

 

Annuitetslånet

Hvis vi bevæger os væk fra boliglån, så finder vi nu det såkaldte annuitetslån, der er langt den hyppigste lånetype i forbindelse med privatlån.

Denne lånetype er sammensat således, at man altid vil betale det samme i ydelse hver eneste måned i hele lånets løbetid.

Dette betyder praktisk set, at man i begyndelsen af lånet hovedsageligt vil betale af på lånets renter.

I takt med at lånets gradvist afbetales, så vil renteudgifterne naturligvis blive mindre, hvilket vil gøre det muligt at betale større portioner i månedlige afdrag – og dermed få lånet afviklet hurtigere.

Når du har gået alle tallene efter i sømmene med din låneberegner, så vil du nu kunne se om annuitetslånet passer til din økonomi eller om du vil få mere ud af en anden slags lån.

 

Dette skal du overveje før du skriver under på en låneaftale

Uanset hvilken af de ovenstående billån som du vælger, så er der en række overvejelser som du skal gøre dig i forvejen.

Brug derfor din låneberegner, og tænk dig rigtigt godt om inden du takker ja til et bestemt lån.

En låneberegner kan nemlig vise dig om du bør vælge et lån med variabel rente eller vil det snarere være mere fordelagtigt med et fastforrentet billån?

Der er jo som sagt ingen der kan vide med sikkerhed hvordan renten vil udvikle sig, så hvis du er på udkig efter sikkerhed i dine lånebetingelser, så vil et billån med variabel rente måske ikke være den ideelle løsning for dig.

 

Lær din økonomi at kende inden du vælger lån

Uanset om du er på udkig efter et boliglån, annuitetslån, forbrugslån eller billån, så er det af afgørende betydning at du i forvejen får et godt overblik over din økonomiske situation.

For at kunne gøre dette realistisk, så er det først og fremmest vigtigt at du lægger et budget.

Hvilke indtægter og udgifter har du, og hvad er dit månedlige rådighedsbeløb?

Når du kender svaret på dette, så kan du nu se hvor meget du rent faktisk har råd til at afbetale om måneden uden at brække nakken på det.

Med denne viden i baghånden kan du nu benytte en låneberegner til at se, hvor meget dit potentielle lån rent faktisk vil komme til at koste dig samlet set.

Ved at anvende en god låneberegner vil du nu langt nemmere kunne se, hvilket lån du egentlig har råd til at optage.

 

Andre steder at benytte en låneberegner boliglån.

 

 

Årlige omkostninger i procent

Hvis du ønsker dig det billigste lån, så skal du først og fremmest være opmærksom på lånets årlige omkostninger i procent (ÅOP).

ÅOP vil nemlig give dig lånets samlede pris inklusiv renter, gebyrer og stiftelsesomkostninger.

Når du sammenligner en række forskellige lån med en låneberegner, så gør du derfor klogt i at holde særdeles godt øje med dette tal og ikke lade dig snyde af en lav rentesats.

Et lån kan nemlig sagtens have en lav rentesats, og samtidigt have en høj ÅOP. ÅOP dækker jo nemlig også over alle ekstraudgifter, gebyrer, lånets løbetid og ikke mindst størrelse – og disse kan faktisk variere temmelig meget fra den ene låneudbyder til den anden .

Hold derfor tungen særdeles lige i munden, så du ikke regner en forkert ÅOP.

Efter endt læsning har du nu forhåbentligt fået lidt mere indsigt i de forskellige lånetyper, såvel som nogle af de vigtige kernebegreberne forbundet ved at optage et lån.

Som et sidste råd bør du aldrig bide over mere end du kan klare.

Vær derfor realistisk når du lægger et budget. Brug en låneberegner, så du ved lige præcis hvad det koster at låne, og husk at undersøge markedet grundigt inden du takker ja til et bestemt lån.

Scroll til toppen