Hvad er ÅOP

Hvad er ÅOP?

ÅOP er en forkortelse for Årlig Omkostning i Procent. Det bruges ofte i forbindelse med forskellige lånesammenhænge eller matematik, hvis man har statistik, regnskab eller lignende. Mange matematikstuderende ønsker at regne på situationer, der ligner virkeligheden, og derfor er det oplagt at arbejde på og regne på skat.

Her er mange komplicerede udregninger med mange forskellige faktorer, der både er svært, men også er lærerrigt og gavnligt for en, når man ikke regner på matematikken i skolen eller på studiet.

I forbindelse med at tage et lån, vil ens årlig omkostning i procent vise de samlede årlige udgifter, som man får ved netop dette lån og sammenligne det med det beløb, man vil låne.

Altså bør man sætte sig grundigt ind i det i situationer, hvor man skal finde en oversigt på hurtige lån.

 

Få styr på ÅOP inden du låner penge

ÅOP er et nyttigt begreb at kende til, når du er på udkig efter et lån. Du kan nemlig bruge det til at sammenligne et lån på 10.000 kroner og derved nemmere finde et billigt lån.

 

Hvad er ÅOP?

Begrebet ÅOP er en forkortelse af Årlig Omkostning i Procent. Begrebet har stor betydning i forbindelse med lån af penge i banker og via online lånefirmaer, da det indeholder de renter, gebyrer samt andre udgifter, som du skal regne med at betale i forbindelse med et lån. ÅOP viser altså de samlede årlige udgifter i procent, som du vil få ved at optage et specifikt lån med et givent beløb og løbetid.

 

Kan ÅOP bruges til at sammenlige lån?

Ja, ÅOP kan nemt bruges til at sammenligne forskellige lån. ÅOP kan nemlig give dig en ide om, hvilket lån der kan give dig de laveste årlige omkostning. Du kan altså med fordel rette dig efter ÅOP, når du prøver på at finde et billigt lån.

 

Hvor kan jeg se lånets ÅOP?

Langt de fleste online låneudbydere har valgt at inkludere ÅOP i ansøgningsformularen på deres hjemmeside. Når du derfor vælger beløb og løbetid, vil du ofte kunne finde den udregnede ÅOP for dit valgte lån i oversigten over lånet. Du vil altså typisk kunne se lånets ÅOP, inden du går videre med låneansøgningen.

Låner du derimod penge i banken, så vil du også få ÅOP oplyst inden du går med til at optage lånet. I Danmark er det nemlig lovpligtigt at oplyse om ÅOP i forbindelse med optagelse af lån og kredit.

 

Er lav ÅOP bedre end en lav rente?

I visse tilfælde kan det være en fordel at optage et lån med en høj rente og færre årlige omkostninger, da det reelt kan ende med at blive billigere end at tage et lån med en lavere rente og dyre omkostninger. Derfor kan det være relevant at gå efter et lån med en lav ÅOP frem for et lån med en lav rente.

 

Hvis du skal låne penge

Står man i den situation, at man skal til at låne penge, er det vigtigt, at man kender til ÅOP, da den faktisk har en ret stor betydning for ens lån. I hvert fald hvis man låner penge i en bank.

Det er altså ikke nok kun vigtigt at undersøge renterne ved det enkelte lån. Faktisk er det den samlede årlige omkostning, ÅOP, der vil kunne sige noget om, hvor dyrt det reelt vil ende med at blive, når man tager et lån. I de flestes tilfælde vil det være billigere at tage et lån, der har en lav ÅOP.

Er man i tvivl, behøver man ikke frygte noget. Det er nemlig lovpligtigt, at ens årlig omkostning i procent angives med øvrige udgifter, når man tager et kviklån. Dermed er det muligt at sammenligne flere typer af lån.

Et eksempel herpå er også den hyppigste faldgrube. Et  lån kan nemlig se temmelig billigt ud, hvis man kun kigger på renten. Men faktum er, at det ikke kun er renten, man skal betale for udover at tilbagebetale selve lånet. Ofte vil der nemlig oven i prisen komme flere forskellige slags gebyrer, som f.eks. stiftelsesgebyrer og andre slags afgifter.

Og så løber det hurtigt op, så ens årlige omkostning i gebyr ender med at blive ret dyr. Det er meget forskelligt fra låneudbyder til låneudbyder, hvor mange gebyrer der skal betales for, og de enkelte gebyrers størrelse, så man bliver nødt til enten at prøve sig frem eller researche grundigt på sagen, inden man vælger noget. I hvert fald hvis man går op i, hvorvidt man ønsker at slippe med en billigere lånemulighed, hvilket de fleste nok gerne vil.

 

Hvad er ÅOP

Hvad er ÅOP

 

Billigere end at tage et lån med en lavere rente

De tidspunkter, man vil få brug for ens årlige omkostning i procent i forhold til ens lån, er altså logisk nok ofte kun ved tilfælde, hvor man skal tage et lån. Det er i Danmark lovpligtigt, at man får den oplyst, når man vil tage et lån eller en kredit.

Som tidligere nævnt bruges den altså mest til at lave sammenligninger, når man overvejer forskellige typer af lån. Det er især behjælpeligt, hvis man har flere typer af mobillån hos forskellige udbydere, der ligner hinanden meget.

Sjældent vil de være helt ens, og oftest er det derfor en god ide at kigge på den årlige omkostning i procent. Nogle gange vil det nemlig vise sig, at det kan være en fordel at tage et lån med en høj rente og færre omkostninger. Da det reelt kan blive billigere end at tage et lån med en lavere rente og dyre omkostninger.

Noget andet der er relevant for udregningen af ens årlige omkostning er desuden den såkaldte løbetid. Løbetid er udtryk for, hvor længe man har til at tilbagebetale ens lån.

Når løbetiden er kort, vil ens årlige omkostning ofte være noget højere, end hvis løbetiden er lang. Det giver jo egentlig god mening, for hvis man har færre år, hvor låneudbyderen skal have tilbagebetalt penge af låneren. Så vil man naturligvis gerne stadig have en del penge udover de lånte penge.

Det får man ved at sætte gebyret op. Hvis man på den anden side står som låneudbyder med udsigt til at få tilbagebetalt lån med renter over en del flere år. Så vil renten have en større betydning. Man kan derfor tillade sig at sætte øvrige gebyrer lidt ned. Det er trods alt ikke helt billigt at låne penge nu til dags. Hvor banker og andre virksomheder ofte administrerer det. Sammenlign banker og se opdeling af danske banker.

 

Hvordan ens ÅOP udregnes

Hvis man ønsker at udregne ens årlige omkostning i procent ved et givent lån, skal man kende flere ting. Man skal kende typen på lånet, dvs. om det er lån til bolig, et forbrugslån, eller noget helt tredje. Så skal man kende det beløb, man ønsker at låne samt den årlige rente.

Dernæst bør man kende ens løbetid, men hvis ikke den kendes, kan man også nøjes med at kende den månedlige ydelse. Så skal man kende ens skatteprocent, som normalt ligger på 33,20 %. Sidst men ikke mindst skal man også kende stiftelsesomkostningerne for lånet, som kunne være lånegebyret. Ved hjælp af alle disse faktorer er det nu muligt at udregne, hvad den årlige omkostning så bliver i procent.

Hvis man ønsker at få det udregnet for sig, findes der forskellige steder på nettet, hvor man indtaster de forskellige faktorer. Der vil så ens årlige omkostning i procent udregnes.

Hvis man gerne vil regne det helt selv, kan det dog sagtens lade sig gøre. Det er bare lidt mere kompliceret. Man skal først og fremmest have styr på, hvilke beløb der er engangsomkostninger. Dvs. beløb du kun skal betale én gang, og hvilke løbende omkostninger, du har.

De løbende vil som oftest skulle betales per måned eller år, så længe man afbetaler på lånet. Det, man nu kan regne på, er hvor meget de løbende udgifter vil blive i alt sammenlignet med den løbetid, man har aftalt eller estimeret. Så burde man have alle udgifter i alt og kan da udregne, hvor meget det vil blive per år i forhold til ens førnævnte løbetid. Det kræver selvfølgelig, at man så overholder sin løbetid.

Scroll to Top