RKI

RKI – hvad er det?

Man støder på betegnelsen RKI i forbindelse med finansielle anliggender såsom optagelse af lån eller lignende. Forkortelsen står for Ribers Kredit Information. Hvis en person er registreret i RKI betyder det som udgangspunkt at personen har været en dårlig betaler.

Det betyder eksempelvis at personen ikke har levet op til den aftale han/hun har med den virksomhed, som han/hun har lånt penge af. Det er i øvrigt kun privatpersoner og enkeltmandsfirmaer, som kan stå skrevet i RKI. Når man som privatperson låner penge af en virksomhed laves der altid en aftale om den månedlige ydelse (det beløb som lånebeløbet månedligt skal afdrages med). Overholdes denne ikke, risikerer man at blive skrevet i Ribers.

 

Guide: Få styr på RKI.

Hvis du har optaget et lån eller overvejer at ansøge om et lån, er det vigtigt at have styr på, hvad RKI er. Det er nemlig et register, som du ikke har lyst til at blive registreret i.

 

Hvad er RKI?

RKI er en forkortelse for Ribers Kredit Information, der i dag hedder Experian. RKI er et register, hvor dårlige betalere er registreret som følge af, at de er blevet anmeldt af tidligere kreditorer i forbindelse med et lån. Man kan risikere at blive anmeldt som dårlig betaler, hvis man har været for længe om at betale en gæld tilbage, og hvis man slet ikke har afdraget noget af sit lån.

rki

Hvordan kommer du ud af RKI?

 

Hvad betyder det at være registreret i RKI?

At være registreret i RKI betyder, at du bliver betegnet som en dårlig betaler. Dette kan have flere konsekvenser. Hovedsageligt vil det begrænse dig meget i forbindelse med køb af brugsgoder, da du eksempelvis ikke kan låne penge på nettet, få kreditkort samt tegne abonnementer. Låneudbydere er især ikke interesseret i at låne penge til personer, der er registreret der, da risikoen for dem er for høj.

 

Kan jeg optage et lån, hvis jeg er registreret i RKI?

Ja. Som hovedregel er det dog ret vanskeligt at få lov til at optage et lån hos en låneudbyder i fremtiden, så længe man er registreret i RKI. Det er altså ikke umuligt, men det er bare meget svært. Der findes visse låneudbydere, der tilbyder lån trods RKI, men disse lån er ofte meget dyre. Derfor skal du være særligt opmærksom på ÅOP og lånenes priser generelt.

 

Hvordan kommer jeg ud af RKI igen?

Den nemmeste måde, hvorpå man kan komme ud af RKI igen er ved at få betalt af på sin restgæld eller ved at indgå en ny aftale med kreditorerne. Betaler man sit lån tilbage i løbet af 5 år, har man desuden ret til at bede sin låneudbyder om at fjerne én fra dem igen.

 

Hvad er RKI helt konkret?

RKI er helt konkret et dansk, stort register over dårlige betalere. Både virksomheder, pengeinstitutter (danske banker og andre låneudbydere), butikker, udlejere, bilfirmaer og så videre kan anvende registeret, så andre kan vurdere den pågældende persons evne til at tilbagebetale sit smslån. Virksomhederne skal være tilknyttet RKI for at indberette ringe betalere såfremt at gælden kan dokumenteres og samtidig være over 200 kroner. Man kan helt konkret undersøge, om en person står skrevet i på nettet. Man kan på samme måde selv tjekke om man er indskrevet her.

Når man som privatperson bliver registreret i Ribers Kredit Information modtager man som regel en skrivelse som angiver, hvilken virksomhed som har indberettet én. Hvis man til gengæld mener, at der er tale om en fejl, kan man klage.

 

Konsekvensen ved at stå skrevet i Ribers Kredit Information.

At være registreret i RKI er ikke jordens undergang, men det sætter naturligvis nogle begrænsninger for den pågældende person. Eksempelvis kan man ikke få kreditkort, tegne abonnementer og på ingen måder låne penge på nettet. Der er nemlig ingen låneudbydere, som ønsker at risikere at låne penge til en person, som er vurderet som dårlig betaler. Selvom man står skrevet i der kan man naturligvis stadig købe forbrugsgoder såsom bil eller rejser.

Man skal dog forvente, at betalingen skal ske kontant, så sælger kan være sikker på at modtage sine penge. Det betyder blot, at man ikke kan betale på kredit. Ribers Kredit Information har i øvrigt ingen ret til at indkræve ejendele fra personens bopæl – det er kun fogedretten som har ret til det. Hverdagen fortsætter så at sige på normalt vis, selvom man er registreret i RKI. Faktum er blot at fremtidige køb bliver en smule mere besværlige i og med at det stort set er udelukket at låne og betale af på kredit.

 

Måder hvorpå man kan komme ud af RKI.

Men hvordan kommer man så ud af RKI når man først er indskrevet? Det kan gøres på en række forskellige måder. Først og fremmest kan man betale sin gæld ud. Dette er naturligvis den bedste løsning. Dog forudsætter dette, at man samtidig overholder sine forpligtelser overfor sine øvrige kreditorer, hvis man vel at mærke har mere end én kreditor. Konsekvensen af at lukke øjnene overfor de yderligere kreditorer er at disse også registrerer en i der og så er man lige vidt.

En anden løsning til at komme ud af Ribers Kredit Information er at tænke langsigtet. Det betyder at hvis man får overblik over sin økonomi og gæld situation er det muligt at forhandle med sine kreditorer om et afdrag, som er realistisk. Hvis man er heldig og får en aftale i hus, bliver man på den måde skrevet ud af Ribers Kredit Information. I øvrigt kan man bede sin låneudbyder om at fjerne én fra Ribers, hvis man betaler sit kviklån tilbage i løbet af 5 år.

 

I udlandet.

Nogle udenlandske låneudbydere giver tilbud på hurtige lån på trods af en registrering i RKI. For eksempel finder man svenske låneudbydere, som gerne vil låne penge selvom man er skrevet i RKI. Svenskernes RKI hedder Kronofogden og der er forskel på om den svenske låneudbyder kræver at man ikke har noget skyldigt hos denne eller at man decideret ikke må have nogen former for betalingsanmærkninger. Der findes også svenske låneudbydere, som stadig udlåner penge på trods af betalingsanmærkninger.

Der er altså en såkaldt smutvej til at låne penge selvom man er i Ribers Kredit Information, men det er alligevel en god ide, at spørge sig selv, hvorfor man søger denne smutvej. Hvis grunden er, at man vitterligt ikke har mulighed for at låne penge nogle steder netop, fordi man har ringe tilbagebetalingsmuligheder, er der grund til at stoppe op.

På den måde graver man ikke hullet dybere end det er. Det kan være en god idé, at finde en løsning på problemet i stedet for. Her henvises til forrige afsnit om, hvorvidt man kan komme ud af RKI på en acceptabel måde.

 

Hvad bruger virksomhederne Ribers Kredit Information til?

Virksomhederne og institutterne bruger først og fremmest RKI til at tjekke op på om deres fremtidige kunde (lånemodtager) er en god betaler. Det gør de for at sikre sig, at de ikke selv hænger på en økonomisk dårlig situation. For at være sikker på, at få deres penge som aftalt.

På den måde kan virksomheden gardere sig imod økonomiske tab. Selvom det lyder hårdt bruger de Ribers Kredit Information til at beskytte deres virksomhed imod dårlige betalere. Ved at anvende Ribers Kredit Information kan man få indblik i en kundes økonomi.

Man tilgår et RKI Tjek på den online løsning (hjemmesiden) ved at indtaste privatpersonen eller enkeltmandsfirmaet. Hvorefter man øjeblikkeligt får et hurtigt og dybdegående overblik over den pågældendes nuværende status. Registeret opdateres dagligt. De garanterer desuden hundrede procent unik identifikation af den pågældende bestående af de seneste informationer.

 

Sådan undgår man at komme i RKI.

Rent lavpraktisk undgår man at blive registreret i RKI, hvis man overholder sine forpligtelser overfor låneudbyderen. Det handler om at overholde sine aftaler overfor långiveren, ligeså vel som at overholde aftaler overfor venner og familie.

Konsekvensen af ikke at overholde sin tilbagebetaling er dog en del mere håndgribelig. Specielt når det kommer til ikke at overholde sine økonomiske forpligtelser. Uanset om man allerede er i Ribers Kredit Information. Eller hverken er tæt på eller langt fra er den bedste løsning at have en realistisk afdragsordning med sin långiver.

 

Scroll to Top