Låneberegner – Beregn lån 2024
Sikker ansøgning om lån på Tankpenge
Tankpenge viser et stort udbud af udbydere på lånemarkedet, men dette inkludere ikke alle lån.
Der modtages kommission for at henvise brugere til disse låneudbydere.
Sorteringen af lånetilbud kan være påvirket af størrelsen af vores provision!
Der tages forbehold for fejl og mangler.
Se hvordan vi tjener penge
Følgende medier skriver om Tankpenge.dk:
Læsetid: 14 min.Opdateret: 29. oktober 2024
Hvordan får du mest ud af din låneberegner?
Indhold
- Hvordan får du mest ud af din låneberegner?
- Hvad er en låneberegner?
- Sådan bruger du låneberegneren i 2024
- Låneberegning af billån
- Beregn pris på et forbrugslån med en låneberegner
- De mange online forbrugslån
- Hvor finder jeg en god beregner
- Boliglån
- Realkreditlån – det fastforrentede obligationslån
- Op- eller nedkonvertering
- Realkreditlån – rentetilpasningslånet
- Et realkreditlån med rentetilpasning kan ikke konverteres
- Realkreditlån – det 3-årige rentetilpasningslån
- Realkredit med 3-årig rentejustering kan heller ikke konverteres
- Prioritetslånet
- Du kan ende med at betale mindre i rente
- Annuitetslånet
- Dette skal du overveje før du skriver under på en låneaftale
- Så mange penge kan du få lov til at låne
- Lær din økonomi at kende inden du vælger lån
- Årlige omkostninger i procent
- Spørgsmål og svar
For at få mest muligt ud af din låneberegner, start med at indsamle alle nødvendige oplysninger såsom lånebeløb, rente og løbetid. Indtast disse data præcist for at få et realistisk billede af dine månedlige ydelser og de samlede omkostninger.
Brug låneberegneren til at sammenligne forskellige lånetilbud ved at justere rente og løbetid, så du kan finde den bedste løsning for din økonomi.
Tag højde for ekstra gebyrer og betingelser, som kan påvirke det samlede lån. Analyser resultaterne nøje og brug dem til at træffe informerede beslutninger, der passer bedst til dine finansielle behov og mål.
Hvad er en låneberegner?
- En låneberegner er et værktøj, der hjælper dig med at beregne de samlede omkostninger ved et lån, inklusive rente, løbetid og månedlige afdrag.
- Den giver dig et overblik over, hvad et lån vil koste, og hvor meget du skal betale tilbage hver måned, baseret på det lånebeløb, du indtaster.
- Låneberegnere bruges ofte til at sammenligne forskellige lånetilbud, så du kan finde det lån, der passer bedst til din økonomi.
Sådan bruger du låneberegneren i 2024
En låneberegner er meget let at benytte, der er et felt hvor du kan indtaste det ønskede beløb, og en slider hvor du kan vælge hvor mange måneder du vil afdrage din gæld over.
Hvis du benytter en låneberegner hus og bolig, så er det større beløb du kan indtaste, eftersom et hus kan koste flere millioner kroner.
Hvis det er til et mindre sommerhus kan lånet godt ligge på få hundrede tusinde kroner.
Ved at bruge låneberegner til sommerhus, kan der opnås en meget lav rente, på denne måde afdrager du med det maksimale af det beløb du indbetaler på lånet.
Låneberegning af billån
Hvis du leder efter en låneberegner til billån, så er der utallige muligheder online.
Uanset hvor du søger efter en ny bil så er der i det samme tilbud også mulighed for at beregne hvor meget billånet vil koste dig om måneden.
Og det er i de fleste tilfælde muligt at låne til ny bil, også selvom du ikke har nogen udbetaling.
Kan du betale bare 20% i udbetalingen, så kan du godt få en attraktiv rente på billånet.
En god låneberegner finder du hos Autolånet.dk
Beregn pris på et forbrugslån med en låneberegner
Hvis du vælger at bruge en låneberegner, så vil du nu kunne beregne dit låns ÅOP samt som renteberegner.
Det er dermed et handy værktøj, der er med til at give dig det fulde overblik over dit lån.
En låne beregner er dermed lig med større transparens. Både til online lån såvel som banklån er det en af de bedste måder til at skille bukkene fra fårene.
Her kan du let beregne hvor meget du kan låne online.
De mange online forbrugslån
I de senere år har man stort set alle vegne kunne se de mange såkaldte forbrugslån – også kaldet kviklån, SMS-lån eller hurtiglån.
Denne lånetype er som udgangspunkt en noget dyrere løsning end det traditionelle banklån, idet renterne er markant højere.
Fordelen ved disse typer kreditlån er derimod, at det er meget nemmere at blive godkendt.
Der findes en hel del forskellige udgaver af forbrugslånet med varierende løbetider.
Til de mindre beløb (500 – 5000 kroner) vil der typisk også være en kort løbetid på omtrent 30 dage.
Lige præcis forbrugslån med en kort løbetid vil ofte have en rigtig lav rente – og nogle gange slet ingen rente som første gangs låner.
Til gengæld vil de lidt større lån (10,000 – 100,000 kroner) have en markant højere rente.
Et forbrugslån kan optages på nettet eller endda via mobilen.
Det er en rigtig nem måde at låne penge på, men der er dog stor forskel på de forskellige låneudbydere.
Hvor finder jeg en god beregner
Det er derfor vigtigt, at du bruger en god beregner til forbrugslån, så du kan vurdere alle de mange forskellige lånetilbud, som du uden tvivl vil finde på nettet.
Udover de online forbrugslån, så findes der jo også forbrugslån som man tager via sin bank.
Her vil renten altid være betydeligt lavere, men til gengæld kan det ofte vise sig at være nærmest umuligt at blive godkendt til denne type lån.
Bankerne er i dag nemlig langt mere fokuseret på de større lån, og vil oftest ikke røre de mindre lån med en ildtang.
Boliglån
Det kræver desværre en hel del fodarbejde for at at forstå de forskellige aspekter, når det kommer til at finansiere købet af en bolig.
Der findes nemlig forskellige typer, der hver især har deres fordele og ulemper. Det vil her være en god idé at bruge en online sammenligningsside.
Hvis du er som de fleste mennesker i dette land, så er sandsynligheden for at du på et eller andet tidspunkt i dit liv vil låne penge nok temmelig stor.
Livet som voksent menneske kommer jo desværre med en hel del større udgifter, som man som almindelig dødelig oftest ikke har de tilstrækkelige midler til på stående fod; og det er netop her at folk oftest vælger at tage et lån ude i byen.
Her tænkes der især på udgifter forbundet med at købe bolig, bil, sommerhus eller måske blot som forbrug.
Men hvordan ser lånemarkedet egentligt ud, og hvilket typer lån findes der? Her vil det være en god løsning at sammenligne lån.
Hvis du er nybegynder med hensyn til lån, så skal du bare læse videre her. For her kommer den ultimative guide til de mest gængse lånebegreber derude.
Realkreditlån – det fastforrentede obligationslån
Den første type boliglån er det såkaldte fastforrentet obligationslån, der for at gøre det endnu mere kompliceret kommer i flere forskellige udgaver.
Overordnet set vil du med denne type boliglån betale en fast månedlig sats, der ikke ændrer sig i løbet af lånets løbetid.
Dette vil altså sige, at både renten såvel som de aftalte afdrag er fastsatte størrelser, der ikke påvirkes af svingninger i renter på markedet.
Dette gør det fastlagte obligationslån til en forholdsvis sikker måde at finansiere ens hus på.
Den eneste udgift der dog kan variere en smule er dog den såkaldte bidragssats, der er et beløb som skal betales til ens realkreditinstitut (Totalkredit, Nykredit eller Realkredit er her de mest populære selskaber), når du betaler din termin.
Her vil en sammenligning være en uvurderlig hjælp, når du skal beregne et specifikt lån. Den vil nemlig eliminere de allerfleste ubehagelige overraskelser.
Op- eller nedkonvertering
Det fastforrentede obligationslån kan betales i afdrag eller uden. Hvis du vælger førstnævnte boliglån, så vil du forpligte dig til at afdrage på lånet med det samme.
Et andet vigtigt element i denne lånetype er muligheden for at op- eller nedkonvertere dit lån. Men hvad betyder dette så egentlig?
- Du nedkonverterer: du har muligheden for at skifte realkreditlån til en lavere rente, hvilket selvfølgelig betyder et billigere boliglån. Dog skal du være opmærksom på, at din restgæld til gengæld vil blive større ved en nedkonvertering. Dette skyldes nemlig at du vil opleve et kurstab på dit boliglån, samt diverse ekstra konverterings omkostninger. Brug derfor en beregneren inden du beslutter dig for at nedkonvertere.
- Du opkonverterer: hvis du opkonverterer dit boliglån, så vil du stå med en højere rente og dermed også et dyrere boliglån. Der er faktisk visse situationer, hvor det kan være en god idé at opkonvertere ens huslån. Dette skyldes nemlig, at en opkonvertering vil give dig en lavere kurs; så hvis du køber en bolig til en million kroner til en kurs på 90; så skal du blot skulle betale 900,000 kroner tilbage i stedet – altså en besparelse på 100,000 kroner. Du vil altså med en opkonvertering komme til at betale mere i renter, men til gengæld er du sikker på aldrig at komme til at betale mere end 900,000 kroner for dit bolig. Igen bør du bruge en lånberegner for at se om opkonvertering måske kunne være en god løsning for dig.
Realkreditlån – rentetilpasningslånet
Det såkaldte rentetilpasningslån med en kort rente er en anden populær metode til at finansiere købet af ens nye bolig.
Ved denne type boliglån betaler man nu en fastlagt rente, der dog bliver taget op til genovervejelse hvert halve år, hvor renten så tilpasses efter den gældende kurs.
Denne proces kaldes logisk nok for rentetilpasning, hvilket jo netop giver dig et lån med en vekselvirkning mellem en stigende eller faldende rente.
Hvis renten stiger, så vil du nu have et dyrere lån; og omvendt, hvis renten falder vil du nu have et billigere boliglån.
En beregner vil i derfor være absolut guld værd. Rentetilpasningslånet er derfor et højrisiko lån, idet du jo aldrig kan være sikker på hvad du vil ende med at betale.
Selvom denne lånetype er en kende mere risikabel end det fastforrentede obligationslån, så vil du dog typisk komme til at betale mindre, når du optager boliglånet.
Et realkreditlån med rentetilpasning kan ikke konverteres
Rentetilpasningslånet kan betales i afdrag, der selvfølgelig begynder så snart du optager lånet, men kan naturligvis også optages uden afdrag.
Denne lånetype adskiller sig også fra det fastforrentede obligationslån ved, at der ikke er mulighed for at op- eller nedkonvertere lånet, idet renten jo netop svinger.
Hvis du vil indfri dit lån, så vil det her følge dagens kurs på markedet (med mindre der er tale om genfinansiering, hvor lånet i stedet går til kursen 100).
Hvis du desuden vælger et rentetilpasningslån med denne korte rente, så skal du være bevidst om, at løbetiden på dine obligationer vil være forskellig fra din halvårlige rentetilpasning.
Dine obligationer vil nemlig typisk have en meget længere løbetid – ofte 8-10 år. Igen vil en god beregner være din nye bedste ven, hvis dette skulle lyde en kende kompliceret.
Den vil nemlig kunne give dig klarhed med lille risiko for at lave klumre fejl.
Realkreditlån – det 3-årige rentetilpasningslån
Der findes desuden en anden udgave af det klassiske rentetilpasningslån, der adskiller sig ved at have en lidt længere rentetilpasnings periode – nemlig 3 år.
Dette betyder således, at i stedet for de halvårlige rentetilpasninger, så vil renten nu blive tilpasset hvert tredje år.
Renten kan nu på fuldstændig samme måde enten stige eller falde, og dermed give dig et dyrere eller billigere boliglån.
Der er derfor stadig tale om et risikolån, men denne lånetype vil dog oftest være billigere at optage end det fastforrentede obligationslån.
I lighed med rentetilpasningslånet med den kortere rente, så kan denne type afbetales med eller uden afdrag.
Hvis du vælger modellen uden afdrag, så vil dette betyde en periode uden afdrag på op til ti år.
Dog skal der dog stadig betales renter og gebyrer på lånet. Så du altid vil have et overblik over tallene.
Realkredit med 3-årig rentejustering kan heller ikke konverteres
På samme måde som lånet med kort rente, så vil du ikke kunne op- eller nedkonverterer dette lån fra en kreditforening (der ligeledes indfris ved en kurs på 100 eller den gældende dagskurs).
For at gøre dette en smule tydeligere, så vil det på nuværende tidspunkt være en god idé at komme med et konkret eksempel:
- Du ønsker at købe en bolig, hvor du skal ud og tage et 3-årigt rentetilpasningslån på en million kroner. Lad os sige, at renten ligger på 4% med en obligationskurs på 100. Der går så tre år, og renten skal nu tilpasses. Hvis renten nu ligger på 3%, så vil din obligationskurs nu stige til. f.eks. 105. Hvis renten til gengæld er steget, så vil din obligationskurs i stedet falde til f.eks. 95. i de fleste tilfælde vil dette dog ikke være noget at skulle bekymre sig for. Det vil kan have indflydelse, hvis du ønsker at indfri dit lån ved en højere krus, idet du dermed vil komme til at betale mere end det oprindelige beløb.
Prioritetslånet
Det såkaldte prioritetslån er en anden måde at finansiere sin bolig på, men her går man udenom realkreditinstituttet og handler i stedet direkte med banken.
På samme måde som med realkreditlånet, så vil banken nu tage pant i dit skøde.
Det bør dog nævnes, at prioritetslånet ofte kan variere en smule alt efter hvilken bank man optager lånet hos.
Et prioritetslån fungerer typisk på to måder. Som almindeligt banklån (f.eks. fra Jyske Bank, Danske Bank eller Nordea) eller som en slags kassekredit med en fastsat lånegrænse.
Fordelen ved kassekreditten er selvfølgelig, at du ikke behøver at trække det fulde beløb, men blot det du beløb du har brug for.
Dette gør denne lånetype rigtig god, hvis man f.eks. skal bygge hus, idet man jo aldrig er 100% sikker på, hvor meget man i sidste ende vil ende med at spendere.
Du kan ende med at betale mindre i rente
Et prioritetslån kan desuden også tilknyttes en indlånskonto, hvilket har den store fordel at du nu kun vil komme til at betale renter af det beløb, der overskrider lånestørrelsen på indlånskontoen. Dette betyder:
- Hvis du har en indlånskonto på 300,000 kroner, og du tager et prioritetslån på 500,000 kroner, så vil du nu kun betale renter på de 200,000 kroner.
Idet der er tale om et banklån, så vil du typisk ikke have en fast rente på dit lån, der jo netop følger dagskursen.
Efter du har sat dig ned med din låneberegner, og nu kender alle tallene, så vil det nu være en god idé at tage en længere snak med din bankrådgiver, hvis du skulle overveje denne lånetype.
Prioritetslån kan tages med eller uden afdragsfrihed. Idet der jo netop er tale om et lån med variabel rente, så drejer det sig her også om et lån med høj risiko (der derfor heller ikke kan op- eller nedkonverteres).
Annuitetslånet
Hvis vi bevæger os væk fra boliglån, så finder vi nu det såkaldte annuitetslån, der er langt den hyppigste lånetype i forbindelse med privatlån.
Denne lånetype er sammensat således, at man altid vil betale det samme i ydelse hver eneste måned i hele lånets løbetid.
Dette betyder praktisk set, at man i begyndelsen af lånet hovedsageligt vil betale af på lånets renter.
I takt med at lånets gradvist afbetales, så vil renteudgifterne naturligvis blive mindre, hvilket vil gøre det muligt at betale større portioner i månedlige afdrag – og dermed få lånet afviklet hurtigere.
Når du har gået alle tallene efter i sømmene, så vil du nu kunne se om annuitetslånet, er det der passer til din økonomi, eller om du vil få mere ud af en anden slags lån.
Dette skal du overveje før du skriver under på en låneaftale
Uanset hvilken af de ovenstående billån som du vælger, så er der en række overvejelser som du skal gøre dig i forvejen.
Brug derfor din sunde fornuft, og tænk dig rigtigt godt om inden du takker ja til et bestemt lån.
Det kan nemlig vise dig om du bør vælge et lån med variabel rente eller vil det snarere være mere fordelagtigt med et fastforrentet billån?
Der er jo som sagt ingen der kan vide med sikkerhed hvordan renten vil udvikle sig, så hvis du er på udkig efter sikkerhed i dine lånebetingelser, så vil et billån med variabel rente måske ikke være den ideelle løsning for dig.
Så mange penge kan du få lov til at låne
Hvis du er en af dem, der har haft lidt svært ved at beslutte dig for, hvilken uddannelse, der var dig, så kan det være, at du har brugt lidt for mange SU-klip. Det er jo ikke godt, hvis du har et år tilbage af din uddannelse, og hvis du så ikke har mulighed for at få SU længere. Derfor er det smart, at der er noget, der hedder SU-lån, fordi det kan hjælpe dig igennem resten af din uddannelse. Så har du selvfølgelig ikke mulighed for at få fuld SU, fordi du kun har mulighed for at få 3000 kr. udbetalt hver måned i SU-lån. Men det er stadig en kæmpe hjælp for dig, og så har du mulighed for at komme igennem din uddannelse og blive færdig.
Det kan være, at du er en af dem, der får SU alt efter hvad dine forældre tjener. Hvis du stadig bor hjemme, eller hvis du er under 18 år gammel, så kommer dit beløb du får udbetalt i SU an på dine forældres indtægter. Hvis dine forældre tjener godt, så kan det være, at du ikke har mulighed for at få SU, og hvis du gerne vil have SU, så har du mulighed for at tage et SU-lån.
Alder, indtægt og kreditværdighed afgør lånestørrelsen
Du har faktisk endda muligheden for at få et forhøjet SU-lån, hvis du er under 18 år gammel, hvis du har egen lejlighed, og hvis du har brug for mange penge hver måned til at betale dine faste udgifter. Det er altid godt for dig at vide, at du rent faktisk har muligheden for at tage et SU-lån, så hvis du har brug for penge til at betale husleje for, så har du altså muligheden for at låne dem.
Hvis du skal købe bolig, er det vigtigt at du først finder ud af om du har råd til at købe og din økonomiske situation og dit månedlige rådighedsbeløb. Det gør du ved at finde ud af dine faste udgifter og indtægter. Hvis du ikke har en god bank, kan du finde en ny bank og skrive find filial i din by. Bliv kunde der og få dem til at hjælpe dig med daglig økonomi og budget. De kan hjælpe dig med stillede spørgsmål angående køb af bolig.
Lær din økonomi at kende inden du vælger lån
Uanset om du er på udkig efter et boliglån, annuitetslån, forbrugslån eller billån, så er det af afgørende betydning at du i forvejen får et godt overblik over din økonomiske situation.
For at kunne gøre dette realistisk, så er det først og fremmest vigtigt at du lægger et budget.
Hvilke indtægter og udgifter har du, og hvad er dit månedlige rådighedsbeløb?
Når du kender svaret på dette, så kan du nu se hvor meget du rent faktisk har råd til at afbetale om måneden uden at brække nakken på det.
Med denne viden i baghånden kan du nu beregne, hvor meget dit potentielle lån rent faktisk vil komme til at koste dig samlet set.
Ved at anvende en god hjemmeside vil du nu langt nemmere kunne se, hvilket lån du egentlig har råd til at optage.
Årlige omkostninger i procent
Hvis du ønsker dig det billigste lån, så skal du først og fremmest være opmærksom på lånets årlige omkostninger i procent (ÅOP).
ÅOP vil nemlig give dig lånets samlede pris inklusiv renter, gebyrer og stiftelsesomkostninger.
Når du sammenligner en række forskellige lån, så gør du derfor klogt i at holde særdeles godt øje med dette tal og ikke lade dig snyde af en lav rentesats.
Et lån kan nemlig sagtens have en lav rentesats, og samtidigt have en høj ÅOP. ÅOP dækker jo nemlig også over alle ekstraudgifter, gebyrer, lånets løbetid og ikke mindst størrelse – og disse kan faktisk variere temmelig meget fra den ene låneudbyder til den anden .
Hold derfor tungen særdeles lige i munden, så du ikke regner en forkert ÅOP.
Efter endt læsning har du nu forhåbentligt fået lidt mere indsigt i de forskellige lånetyper, såvel som nogle af de vigtige kernebegreberne forbundet ved at optage et lån.
Som et sidste råd bør du aldrig bide over mere end du kan klare.
Vær derfor realistisk når du lægger et budget. Brug en låneberegner, så du ved lige præcis hvad det koster at låne, og husk at undersøge markedet grundigt inden du takker ja til et bestemt lån.
Spørgsmål og svar
Hvad kan en låneberegner?
Den hjælper dig med at vise dig hvor mange renter du skal betale og over hvor lang tid du skal afdrage med.
Hvor finder jeg låneberegneren?
Du finder en låneberegner hos stort set alle låneudbydere, både udbydere af kviklån, boliglån og bil lån.
Hvor gammel skal jeg være for at kunne benytte en låneberegning?
For at kunne beregne lån og blive godkendt skal du være minimum 18 år gammel.
Per Andersen er administrerende direktør og stifter af PA Medier. Siden år 2000 har Per specialiseret sig i formidling af finansielle tjenester, herunder bl.a. lån, tv-pakker, bredbånd/telefoni og A-kasser. Han har udviklet og administreret en række websites på tværs af flere lande, med hovedfokus på det danske marked. Gennem hans ledelse og fokus på organisk vækst gennem artikler, har PA Medier etableret sig som en fast aktør inden for digital formidling i Danmark.
Denne artikel er skrevet af Per Andersen