Serielån fordele og ulemper

Serielån fordele og ulemper

Sammenligning af serielån, stående lån og annuitetslån

Sammenligner man de forskellige typer af realkreditlån, kan man se, at serielånet er det lån, hvor terminsydelsernes samlede sum er mindst over eksempelvis en periode på 4 år. Prismæssigt er der altså en forskel.

Denne prisforskel skyldes blandt andet, at der er forskel på, hvordan henholdsvis serielån, stående lån og annuitetslån afdrages. Mens et serielån i længden er billigst, har et stående lån en likviditetsmæssig fordel, da denne lånetype har den laveste terminsydelse de første tre år af lånets løbetid.

Grundet afdragene skal der nemlig betales en højere terminsydelse i de tre første år med både et serielån og et annuitetslån. Så selvom et serielån har den højeste terminsydelse i starten af lånets løbetid, kan denne lånetype alligevel reducere restgælden i det hurtigste tempo.

Hos Mybanker kan du gratis få tilbud på din boligfinansiering. Det kan både være på dine eksisterende lån, eller hvis du skal købe ny bolig, ligesom vi både kan hjælpe med lån til ejerbolig og andelsbolig. Vi indhenter gratis tilbud fra flere banker og arbejder sammen med mere end 30 forskellige banker og over 500 bankrådgivere.

Indhent gratis tilbud igennem Mybanker
Annonce

 

Fordele ved serielån

Serielån fordele og ulemper: Som du måske allerede har fået indtryk af, er der mange fordele forbundet med at optage et serielån.

For det første kan du, for hvert øjeblik der går, se frem til at skulle afdrage gradvist mindre i renter. Du er samtidig helt sikker på, hvad du skal betale i afdrag på dit lån, da serielånets afdrag netop ikke varierer fra måned til måned.

Med et serielån vil det i starten blive aftalt med din bank eller låneudbyder, præcist hvor meget du skal betale i afdrag ved hver termin. En anden fordel ved et serie lån er, at du får større frihed til at afdrage mere på selve hovedstolen af dit serielån i takt med at udgifterne på renterne nedbringes. Med et serielån har du altså mulighed for at betale dit lån af hurtigere og dermed blive gældfri.

 

Ulemper ved et serielån

Serielån fordele og ulemper: Som med så mange andre lånetyper er der selvfølgelig også et par ulemper forbundet med et serielån. Selvom det kan være dejligt gradvist at skulle betale mindre af på lånet, kan et serielån også være udfordrende for dig som låntager i begyndelsen.

Det er ikke unormalt at ens privatøkonomi er mest ustabil omkring tidspunktet, hvor man optager lånet. Idet serielånet er mest omkostningsrigt i starten af lånet, kan det altså være svært at få økonomien til at hænge sammen med denne type lån, medmindre man har sparet en god sum penge op, som kan bruges i perioden omkring optagelsen af lånet.

Derimod oplever de fleste mere luft i deres privatøkonomi senere i lånets løbetid. I værste fald kan det betyde, at man kan få svært ved at betale gælden tilbage på sit serielån, hvis man ikke tænker sig grundigt om, før man vælger at optage det.

serielån

 

Hvilke faktorer er vigtige i forhold til valg af lån?

En af de vigtigste faktorer forbundet med ens valg af lånetype er måden, hvorpå lånet afdrages. Dog findes der også andre faktorer, som er nyttige at tage med i sine overvejelser, før man for eksempel beslutter sig for at optage et serielån.

Blandt andet er lånets rente er en anden vigtig faktor, når man skal beslutte sig for, hvilket lån man vil optage. Ofte kan det være en god ide, såfremt du ønsker at optage lånet i din bank, at booke et møde med din bankrådgiver, så I sammen kan beslutte, hvilken type af rente, der passer til dig og dine behov.

Der kan nemlig være stor forskel på, om man eksempelvis vælger et rentetilpasningslån eller et fastforrentet lån.

Et rentetilpasningslån, også kendt som lån med variabel rente eller flekslån, er en betegnelse for lån, hvor renten så at sige bliver refinansieret med faste og jævne mellemrum. Dette kan eksempelvis ske med et, tre eller fem års mellemrum.

Det er her betegnelsen F1, F3 og F5 lån stammer fra. Denne type lån giver dig muligheden for at optage et lån med en lav rente, da renten altid vil blive bestemt på baggrund af kursen. Det kan dog også være risikabelt at optage et rentetilpasningslån, da kursen meget pludseligt kan stige, hvilket vil betyde, at lånets ydelse per termin ligeledes vil stige.

 

Fastforrentet lån

Et fastforrentet lån er derimod et lån, som optages med en rente der ligger fast gennem hele lånets løbetid. Denne type lån kan være en rigtig god ide, hvis man ønsker at kende til sine ydelser fremadrettet, og hvis man ønsker mindre usikkerhed omkring renten.

Her er der nemlig igen risiko for, at renten pludselig stiger til et niveau, som man ikke har råd til at betale. Disse overvejelser er altså også gode at have med, inden man eksempelvis beslutter sig for at vælge et serielån eller en anden type lån.

 

Gode overvejelser før du optager et serielån

Inden du beslutter dig for at sige ja tak til et serielån, er der en række overvejelser, du bør gøre dig først. Udover overvejelser vedrørende lånetypens måde, hvorpå lånet afdrages, samt lånets rente, findes der nemlig også andre overvejelser, som du bør tage med i din beslutningsovervejelser.

For det første bør du tænke over stiftelsesomkostningerne i forbindelse med optagelse af lånet. Ofte glemmer de fleste alt om stiftelsesomkostninger og tror at det altid er gratis at optage et lån hos en långiver. Sandheden er dog ofte, at der er en del stiftelsesomkostninger forbundet med optagelsen af et nyt lån.

For det andet bør du overveje serielånets terminer, det vil sige perioden mellem lånets mange ydelser. Et låns terminer kan variere meget fra låneudbyder til låneudbyder, også selvom der vil være tale om samme lånetype (serielån). Derfor er det også en vigtig faktor at have med i sine overvejelser.

For det tredje bør du også tænke dig grundigt om, inden du beslutter, hvor lang en løbetid du ønsker på dit serielån. Serielånets løbetid har nemlig indvirkning på antallet af terminer, som du har til at tilbagebetale gælden. Det betyder altså også, at løbetiden afgør, hvor store lånets afdrag vil være.

For det fjerde og sidste bør du kigge en ekstra gang på serielånenes ÅOP, da det kan variere meget afhængigt af, hvilken låneudbyder der er tale om. ÅOP er en forkortelse for Årlige Omkostninger i Procent, og det er et begreb der kan bruges til at sammenligne forskellige låns samlede omkostninger.

ÅOP tager nemlig både højde for, hvilke stiftelsesomkostninger lånet medfører, lånets løbetid, samt hvornår renter og afdrag på lånet skal betales.

 

Hvordan kan jeg optage et serielån?

Hvis du er interesseret i at optage et serielån, vil du typisk skulle gøre det gennem din bank. Derfor er det en god ide at starte med at tage kontakt til din bank og få booket et møde.

Ved at afholde et møde med din bank, vil du kunne få gennemgået og kortlagt din økonomi, således at banken får et bedre udgangspunkt for at vurdere, om et serielån vil passe til dig og dine økonomiske behov.

I nogle tilfælde vil serielånet være det mest fordelagtige lån, men der er også mange andre situationer, hvor banken vil råde til at optage en anden type lån.

Det gode ved at holde et møde med din bank er også, at banken kan hjælpe dig med at beregne, hvor meget ydelsen til renter på et serielån vil falde for hver termin. Det kan nemlig være svært selv at beregne, hvis man ikke har stor erfaring med lån, renter og lignende.

Det kan altid anbefales, at du sørger for at få regnet ydelserne ind i dit årsbudget inden optagelse af et nyt lån, så du bedre kan få et overblik over, hvad din økonomi kan holde til. En af de store fordele ved et serielån er, som tidligere nævnt, at du får større frihed til at afdrage på hovedstolen i dit lån i takt med at udgifterne til renter på lånet nedbringes.

Med et serielån får du altså mulighed for hurtigere at betale lånet ud og blive gældfri igen.

Relaterede artikler:

Scroll to Top