Sammenlign lån 2024 – Disse ting skal du kigge efter
Står du og mangler penge, men har banken sagt nej?
Så er du bestemt ikke alene, for hver dag oplever flere og flere, at banken siger nej, også selvom du har en udmærket økonomi.
Det får mange til at søge mod diverse lånemuligheder på nettet, hvilket også kan være en fin løsning.
Sammenlign lån, inden du ansøger.
Så er du sikker på at finde det bedste og billigste lån.
Der findes mange forskellige udbydere af lån på nettet. Derfor kan det være en fordel at bruge en sammenligningstjeneste:
- Du skal kun udfylde én låneansøgning
- Du får lånetilbud fra flere banker på en gang
- Du kan f.eks. sammenligne billån, forbrugslån og samlelån
- Du får hurtigt svar
- Du har pengene indenfor få dage
Læsetid: 8 min.Opdateret: 18. juni 2024
Derfor er det en god ide at sammenligne lån i 2024
Indhold
- 1 Derfor er det en god ide at sammenligne lån i 2024
- 2 Sammenlign lån ift. lånebeløb
- 3 Sammenlign lån ift. ydelse
- 4 Sammenlign lån, efter du har lagt et budget
- 5 ÅOP er en god vejviser
- 6 Sammenlign lån gennem lånets rente
- 7 Skal du vælge variabel eller fast rente?
- 8 Husk, at renten kan trækkes fra i skat
- 9 Sammenlign lån uden rente
- 10 Hvis du vil vide, hvad det koster
- 11 Sammenlign lån på den lette måde
- 12 FAQ – Spørgsmål og svar
Uanset om du bruger en sammenligningstjeneste eller vælger selv at sidde og sammenligne de forskellige lån, så er det sund fornuft at foretage en lånsammenligning.
Du kan nemlig spare mange penge både nu og her, men også på lang sigt.
At vælge det rigtige lån har ikke bare betydning for din situation nu og her, men det kommer også til at have betydning for din økonomi de næste måneder eller år, alt efter hvilken løbetid du vælger.
Her i guiden får du derfor en række gode råd til, hvad du skal kigge efter ved sammenligning af lån. Det er gode råd du kan bruge, uanset om du skal sammenligne billån, sammenligne forbrugslån eller bare har modtaget lånetilbud fra flere banker. Det er nemlig sjældent nok kun at kigge på én faktor, når du skal finde det billigste eller det bedste lån.
Sammenlign lån ift. lånebeløb
Et godt udgangspunkt er selvfølgelig at finde ud af, hvor meget du skal låne. Der er stor forskel på, hvad de forskellige udbydere i Danmark tilbyder af lån.
Mens nogle tilbyder at låne 2.000 kr. med tilbagebetaling til d. 1, så kan du låne 500.000 over 15 år hos andre.
Du skal selvfølgelig hverken låne mere eller mindre, end det du har brug for.
Nogle låneudbydere er også billigere, hvis du ønsker at låne over mange år, mens andre er billigst, hvis lånet har en kort løbetid. Det afhænger alt sammen af, hvilken forretningsmodel låneudbyderen bruger.
Det kan også være, at du står og skal låne til noget, hvor du ikke helt kender beløbet endnu. I så fald er det bedst, at du venter med at ansøge, indtil du kender det præcise beløb. At låne lidt ekstra bare for at være sikker kan nemlig være en dyr løsning.
Sammenlign lån ift. ydelse
En anden ting, du kan sammenligne på, er den månedlige ydelse. Du kan nemlig få lånetilbud fra flere banker og aktører, hvor lånets størrelse er den samme, men der alligevel er forskel på den månedlige ydelse.
Det kan skyldes flere ting, enten kan det være etableringsomkostninger, rentesatsen eller lånets løbetid.
Det er nemt at forestille sig, at den laveste ydelse må være det mest attraktiv, men med en højere ydelse kan du ofte skære lang tid af den samlede løbetid, så er det også værd at overveje.
Derfor kan du ikke altid bare nøjes med at sammenligne lån på deres løbetid og deres månedlige ydelse alene. Men det vender vi tilbage til senere.
Lad os først kigge på, hvordan du finder ud af, hvilken månedlig ydelse der passer bedst til dig.
Sammenlign lån, efter du har lagt et budget
Uanset om du har brug for at tage et lån, der strækker sig over et halvt år eller et lån, der løber i 5-10 år, kan det være en god ide at lægge et budget.
Med et budget ved du, at der er råd til det hele. Dine faste regninger skal nemlig også betales, og du skal selvfølgelig have råd til mad og råd til at leve.
Hvis ikke du har råd til at betale dine månedlige afdrag, kan det også hurtigt blive meget dyrt at låne penge. Så når du sammenligner lån, er et budget et godt udgangspunkt, så du ved, om du har råd til at låne.
Har du allerede et eksisterende budget, så lægger du bare den månedlige ydelse ind som en gældspost og kigger herefter på, om du har et fornuftigt rådighedsbeløb tilbage.
Finanstilsynet anbefaler et rådighedsbeløb på 5.000 kr., hvis du er single og bor alene. For samlevende par er det 8.500 kr., og herefter stiger anbefalingen med ca. 2.500 kr. pr. barn.
Dit rådighedsbeløb er det beløb, du har tilbage, når du har fået udbetalt din løn, og herefter fratrukket alle faste udgifter.
ÅOP er en god vejviser
Der er som sagt også andre ting, du skal kigge på end den månedlige ydelse og løbetiden, når du vil sammenligne lån.
En af de ting, som du sjældent kommer uden om at kigge på, er ÅOP – selvom det måske kan lyde lidt kedeligt.
For udover at have styr på hvor meget du skal låne, og hvad du har råd til at betale tilbage hver måned, så er det også fornuftigt at kigge på, hvor meget det egentlig koster dig samlet set at låne.
Det er lige netop det, du kan bruge ÅOP’en til – det står nemlig for årlige omkostninger i procent.
En høj ÅOP er altså også lig med et dyrt lån, i hvert fald i langt de fleste tilfælde.
Tager du et lån, der strækker sig over meget kort tid, så kan lånet egentlig godt være ok, men stadig have en meget høj ÅOP.
For at beregne ÅOP tager man nemlig alle omkostninger som f.eks. stiftelsesgebyrer, renter, tilbagebetalingsgebyrer osv. og lægger det hele sammen, og dividerer det ud på løbetiden. På den måde kommer man frem til de samlede årlige omkostninger.
Hvis du sammenligner lån med under 12 måneder i løbetid, siger det jo sig selv, at alle gebyrer osv. bliver fordelt på det første år, og derfor kan ÅOP synes højere.
Derfor skal du altså ikke kun kigge på ÅOP, når du vil sammenligne lån og finde det bedste tilbud.
Sammenlign lån gennem lånets rente
Der findes faktisk forskellige typer af renter, og når du sammenligner lån, kan det være en fordel at kende lidt til de forskellige begreber.
Den pålydende rente – er den rente, der tilskrives dit lån x gange i løbetiden. Hvor mange gange, der tilskrives rente, er væsentlig for din samlede tilbagebetaling. Dette skal altid fremgå af lånebetingelserne.
Debitorrenten – også kaldet den nominelle rente, er den samlede rente, du betaler. Lad os tage to eksempler, så det giver mere mening:
- Du betaler 10% i pålydende rente.
Renten tilskrives hvert halve år.
Debitorrenten er derfor 10,25% - Du betaler 10% i pålydende rente
Renten tilskrives hver måned.
Debitorrenten bliver altså 10,47%
Så ud af eksemplet kan du se, at det ikke er lige meget, hvor ofte renten bliver tilskrevet. På den måde kan et lån med 10% i rente altså sagtens ende med at blive billigere end et lån med 8% i rente, alt afhængig af løbetid og rentetilskrivning.
Skal du vælge variabel eller fast rente?
Når du sammenligner lån, er det sandsynligvis for at finde det billigste lån, hvilket også giver ganske god mening.
Skal dit lån løbe i mange år, kan det dog også være en god ide at vælge stabilitet frem for en besparing nu og her. Det kommer lidt an på din økonomiske situation.
Ofte kan du nemlig få et billigere lån, hvis du vælger en variabel rente, men det betyder også, at din låneudbyder kan øge renten med relativt kort varsel. Det vil typisk ske, hvis markedet ændrer sig.
Du kan sagtens tage et variabelt lån, som har en lav rente gennem hele forløbet, men ingen kan desværre spå om fremtiden. Hvis du har lidt ekstra luft i dit rådighedsbeløb, og du gerne vil føle dig sikker på din økonomiske situation, så kan det godt betale sig at give lidt mere for at få en fast rente.
Husk, at renten kan trækkes fra i skat
I Danmark kan du trække dine renter fra i skat, hvilket gør, at det bliver lidt billigere for dig at låne.
Det er rart at vide, når du sidder og sammenligner lånetilbud fra flere banker, sammenligner billån eller forbrugslån.
Dog betyder det ikke, at du bare kan trække hele beløbet fra, og at det er lige meget, om du vælger et lån med 3% i rente eller 15% i rente.
Over de sidste to år er beløbet, du kan trække fra i skat, nemlig faldet en smule.
I 2020 kunne du trække 24,6% fra i skat, mens det i 2021 kun er 23,6%.
Om du vælger at ændre din forskudsopgørelse med det samme, når du er blevet godkendt til et lån, eller om du venter til sidst på året, betyder ikke så meget. Forskellen er, at du får et lidt højere beløb efter skat hver måned, eller at du evt. skal have penge tilbage i skat sidst på året.
Sammenlign lån uden rente
Nogle aktører tilbyder rentefri lån, og det kan på mange måder lyde attraktivt, hvilket det også sagtens kan være.
Hvis du får et tilbud om et rentefri lån, mens du sammenligner lån, skal du dog huske at kigge på nogle af de andre nævnte faktorer i denne artikel.
Et rentefrit lån er nemlig ofte forbundet med en anden type omkostninger. Det kan være, at stiftelsesgebyret er højere. Det kan også være, at der er et månedsgebyr eller et indbetalingsgebyr af en art.
Et rentefrit lån kan både være dyrere og billigere end et almindeligt lån med rente, så her skal du altså huske at sammenligne alle udgifter.
Hvis du vil vide, hvad det koster
Som tidligere nævnt, er det vigtigste for de fleste låntagere, at de ved, hvor meget de skal betale tilbage hver måned. På den måde kan låntagerne vide, om de har råd til at tage imod lånetilbuddet.
Men set på den lange bane, så kan det også være meget fornuftigt at vide, hvad lånet koster dig alt i alt. Ligesom med alle andre ting her i livet, er det nemlig dumt at betale for meget.
Når du sammenligner lånetilbud, er det derfor en god ide at kigge på, hvor meget det koster i alt.
Det skal låneudbyderen oplyse dig i lånetilbuddet. Her vil der ofte stå noget i retning af, ”samlet tilbagebetaling” eller ”betaling i alt”. Det vil være det samlede beløb, du kommer til at betale tilbage i alt, inkl. renter, gebyrer, afdrag osv.
Her er alt altså medregnet, og du kan se præcis, hvad det koster dig at tage imod det enkelte lånetilbud. Forudsat at du selvfølgelig betaler dine afdrag til tiden.
Sammenlign lån på den lette måde
Selv om det kan lyde som meget arbejde at sammenligne de forskellige lån, så er det slet ikke så kompliceret. Der er nemlig kommet adskillige sammenligningstjenester på nettet hen over de sidste par år.
Det gør det både nemmere og hurtigere for dig som forbruger at sammenligne lån og finde det helt rigtige tilbud.
Fordelene ved at bruge en sammenligningstjeneste er:
- Du får et hurtigt overblik
- Du kan vælge mellem flere lån
- Du sparer en masse tid
- Du får ikke mails fra 10 forskellige låneudbydere, men har det hele samlet et sted
Når du bruger en sammenligningstjeneste til at sammenligne lån, hvad end det er nyt billån eller forbrugslån, så får du svar inden for maksimalt 24 timer, og nogle gange går det endda endnu hurtigere.
Når du har sammenlignet lån, fundet den rigtige udbyder og valgt dit lån, så skal du blot underskrive kontrakten med dit MitID, og så har du ofte pengene inden for 1-2 hverdage.
Sammenlign altid lån, inden du ansøger.
FAQ – Spørgsmål og svar
Hvilken fordel er der?
Du behøver kun udfylde en enkelt ansøgning
Hvor gammel skal man være for at ansøge om sammenligningslån?
Der er ingen forskel for alderskrav, de fleste steder kan du ansøge fra 18 år
Hvor mange banker kan jeg få svar fra?
Det er individuelt, nogle tjenester har få banker, andre har imellem 10 - 20 banker
Per Andersen er administrerende direktør og stifter af PA Medier. Siden år 2000 har Per specialiseret sig i formidling af finansielle tjenester, herunder bl.a. lån, tv-pakker, bredbånd/telefoni og A-kasser. Han har udviklet og administreret en række websites på tværs af flere lande, med hovedfokus på det danske marked. Gennem hans ledelse og fokus på organisk vækst gennem artikler, har PA Medier etableret sig som en fast aktør inden for digital formidling i Danmark.
Denne artikel er skrevet af Per Andersen