Grønt billån – det rette valg?
Grøn transport er i de seneste år blevet utroligt relevant, da den grønne omstilling for alvor har fået fat. Det rammer nu danskernes hverdag bl.a. ift. energivalg, blandt andet solceller men nu også bilvalg. Det grønne bilvalg er blevet særdeles populært, da man som forbruger kan være med til at sænke niveauet af udladet CO2 ved kørsel. Der udover konkurrerer prisen på strøm også med diesel- og benzinpriserne.








Følgende medier skriver om Tankpenge.dk:
Den generelle grønne omstilling for alvor ændret mange ting, i bl.a. danskernes liv. Salget af opladelig biler er eksploderet. Antallet er solgte opladelige biler i 2021 var omtrent 65.000 stk., som er en vækst på ca. 75%. For at tilskynde og sikre den grønne omstilling, tilbyder banker og låneudbydere fordelagtige grønne billån.
Hvad er et grøn billån?
Helt præcist er det et lån, som bruges til elbiler og plug-in hybrid. Hos flere låneudbydere tilbydes et billigere grønt billån, end traditionelle billån. Disse grønne låneudbydere uddybes længere nede i artiklen. Denne besparelse gør det endnu mere attraktivt, at anskaffe sig en hybrid- eller elbil, foruden det allerede grønne argument.
Det vil altså sige at disse lån er øremærket til elbiler og plug-in hybrid. Foruden den generelle besparelse ved lånet, kan billige fagforeninger, forsikringer mv. tilbydes ifm. med optagelse af et grønt billån. Dette kan der læses mere om hos de individuelle udbydere.
De billigste grønne billån 2023
Flere låneudbydere tilbyder at låne billigere, hvis man ønsker at købe en elbil eller plug-in hybrid. Ønsker man det bedste billån tilbud, er der dog flere ting, som disse banker kræver. Hos de fleste udbydere kræves der at bilen er relativt ny og er købt hos en autoriseret forhandler. Lån & Spar kræver f.eks. også at man samler hele sin privatøkonomi hos dem, hvis man skal kvalificerer sig til et grønt billån. Dette kan synes af meget, men i mange tilfælde kan det svare sig, hvis man ønsker at skifte mod den grønne fremtid.
Det er dog vigtigt at indsamle lånetilbud fra forskellige udbydere, inden man foretager en beslutning. En bank eller låneudbyder kunne potentielt komme med et tilbud, som ville passe dig som kunde bedre, end andre.
En anden stor faktor, som gør disse grønne billån endnu mere attraktive, er den lave udbetaling. Hos de fleste låneudbydere, tilbydes der grønne lånemuligheder, hvoraf der kræves en mindre udbetaling. Dette gør det langt nemmere og mere fordelagtigt, for dem, der ønsker at gøre en forskel for miljøet og samtidig spare penge. Men hvad er det præcist, som der tilbydes ved grønne billån?
- Typisk en udbetaling på 10% ift. den almindelige på 20%. (Dog stadig 20% hos nogle låneudbydere)
- Typisk en variabel rente på 1%-1,46%
Længere nede i artiklen er der et kort overblik over nogle låneudbydere og deres specifikke priser.
Grønt billån beregner
Hos de forskellige banker kan man på deres hjemmeside findes deres egne låneberegnere, som kan bruges til at udregne priserne på et grønt billån, under deres eksakte vilkår og betingelser. Diverse banker og låneudbydere tilbyder et generelt bedre lån ift. grønne valgmuligheder, men de har hver især forskellige betingelser og forskellige priser.
De varierer fra hinanden bl.a. ved størrelsen på udbetalingen, ÅOP og derved den månedlige udbetaling. Længere nede kan et udpluk fra markedet ses og derved kan man skabe sig et kort overblik over hvilke tilbud diverse banker og låneudbydere har.
Ønsker man dog et præcist tilbud fra en bank, kan man altid rette henvendelse til dem via deres hjemmeside og eller benytte deres beregner og derfra anmode om et lånetilbud.
Grønt billån uden udbetaling
De fleste banker og udbydere, som i forvejen tilbyder et grønt billån, tilbyder også et lån helt uden udbetaling. Hvis man ønsker sådan et, er det typisk en god ide at kontakte finansieringsselskabet for at indhente et tilbud.
Ulempen ved at etablere et lån uden udbetaling er en forhøjet rente. Ønsker man ikke at lægge en udbetaling, vil udbyderne uden tvivl ændre vilkårene, således at det bliver dyrere. Det vil hos størstedelen af dem, ende med at svare til et almindeligt billån. Derved forsvinder de fordele, som der kommer med et grønt billån.
Andre banker kan således også kræve at man stiller andre ting til rådighed, som sikring af lånet. Det vil altså typisk betyde hus eller andre ejendele, af betydelig værdig. Men hvorfor gør de det? Grunden til dette er ret simpel, bankerne og udbyderne at nødt til at være sikre på, at de kan få deres penge tilbage. Det vil helt lavpraktisk betyde, at hvis man har stillet en værdigenstand til sikring for lånet, så kan de ved kontinuerlig misligholdelse af lånet fra forbrugerens side, kræve ejendelen solgt for at de derved kan få deres penge.
Grønt billån gennem banken
Herunder er der samlet en mindre sammenligning af låneudbydere og banker, som tilbyder et konkurrencedygtigt tilbud på et grønt billån.
Låneudbydere | Variabel rente | ÅOP | Månedlig ydelse |
Danske Bank | 0,99 % | 2,6 – 2,0% | 2604 – 5108 kr. |
Nordea | 1,46% | 2,8 – 2,3% | 2321 – 4583 kr. |
Nykredit | 1,00% | 1,0 – 1,5% | 1735 – 3532 kr. |
HandelsBanken | 1,00%* | 2,1 – 2,8% | 2096 – 4099 kr. |
Lån & Spar | 1,25%** | 2,43 – 1,98% | 1501 – 2939 |
* Rentesatsen varierer og afhænger bl.a. af størrelsen på udbetalingen
** Afhænger af flere faktorer
Dette er blot en mindre oversigt over banker mv., men det kan give en ide om det generelle prisniveau, som disse lån ligger i. Som tidligere nævnt kan priserne varierer meget, da der er mange variable såsom størrelse på udbetaling, pris på bil og privatøkonomi. Grundet f.eks. privatøkonomi, er det svært at fremstille præcise lånevilkår, da det er individuelt for hver person.
Grønne tiltag i forbindelse til elbil
Som nævnt allerførst i artiklen har klimavenlige tiltag de seneste år præget danskernes hverdag og muligheder. Derfor vil det være relevant ved anskaffelse af elbil eller plug-in hybrid, at få billig og grøn strøm. Dette kan købes gennem langt de fleste elselskaber, hvor man fravælger alt andet end grøn strøm. Dog kan det i nogle tilfælde gøre strømmen dyrere.
Derfor kan etablering af eget solcelleanlæg være en god ide, da man på længere sigt rent økonomisk vil spare penge – men foruden dette også spare miljøet for overlast. Ved et solcelleanlæg kan man få sin egen gratis strøm, som man f.eks. kan lade sin bil op med og efterfølgende videresælge den strøm, som man ikke selv bruger.
Grønne tiltag ifm. med grønt lån
Hvis man allerede har tænkt sig at købe en elbil eller plug-in hybrid, så har tanken om vedvarende energi formentligt været forbi. Begge af disse typer af grønne transportmuligheder, kan oplades via en ladeboks i husstanden, som bl.a. kan bruge strøm fra et solcelleanlæg. Mange danskere har, som nævnt gennem i artiklen, ændret deres generelle livsstil og fået nye muligheder, da den grønne omstilling er på fremtog.
Man ser typisk et køb af en elbil som en investering i fremtiden, det samme gælder den strøm, som bilen skal køre på. Derfor har mange danskere ifm. med køb af elbil valgt at få anlagt et solcelleanlæg vice versa. Foruden det grønne initiativ er der en helt klart økonomisk fordel ved at skifte til disse grønne tiltag, da der oftest er økonomiske fordele ved det. Grunden til dette er fordi Regeringen og større danske virksomheder ønsker at skubbe danskere i den grønne retning.
Som tidligere nævnt når man vælger sit elselskab kan man hos de fleste vælge udelukkende at få grønt strøm. Det er endnu et initiativ, som nogle af disse større virksomheder har iværksat. Elpriserne har på det sidste steget meget, men med udviklingen af den grønne energi, kan man forvente i fremtiden at denne form for strøm vil blive billigere.
Miljøzoner i EU og DK kan forbyde diesel- og benzinbiler
De såkaldte greenzones eller miljøzoner, er noget, der blevet implementeret i nogle storbyer i EU allerede i 2008. Dette har dog accelereret i de seneste år, i takt med den grønne omstilling. Dette er endnu en vigtig faktor, som man burde overveje ved generelle bilkøb. Da disse former for miljøzoner i storbyerne er blevet særdeles populære, vil de formentligt med tiden også blive endnu mere optimistiske eller få strengere krav.
I Danmark er der en miljøzone i centrum København, hvor det er påkrævet af ens diesel- eller benzinbil har et bestemt partikelfilter, for at måtte køre der. Dette kontrolleres ved at nummerplader scannes af kameraer. Hvis ikke det er overholdt og bliver påmonteret efterfølgende ved en mekaniker, så kan eventuelle forbud mod kørsel og bøde gives i sådanne zoner.
Zonerne er bl.a. placeret i Paris, Wien, Berlin, Bruxelles, Barcelona mv. Så hvis man holder af bilferier i storbyer, så vil det være en essentiel overvejelse at anskaffe sig grønnere alternativer til sine transportmuligheder.